Τι Σεπτέμβρης βαρύς: Όλες οι προθεσμίες, οι πληρωμές και οι παροχές που δεν πρέπει να χάσουμε
Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά δήμων, τακτοποίηση αυθαιρέτων, επιστρεπτέα προκαταβολή, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ περιλαμβάνει ο μακρύς κατάλογος
Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ μέσα στον μήνα για να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος. Θα χρειαστεί να είμαστε... alert για να μην χάσουμε μια σειρά από προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Στο τέλος του μήνα κλείνει η πλατφόρμα όχι μόνο για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους αλλά και για την τακτοποίηση των τετραγωνικών στην πολεοδομία. Επίσης, εκπνέει η προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3. Προσοχή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που τα περιμένουμε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προσοχή και στις δηλώσεις COVID αν σας έχουν κουρέψει εισοδήματα από ενοίκια καθώς δόθηκε δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσετε επιστροφές φόρου αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Μετά και την χθεσινή επεισοδιακή ημέρα, ο αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, έφτασαν κοντά στα 6,4 εκατομμύρια αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ποσό που βεβαιώθηκε, ανήλθε στα 3,5 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε δόση που θα πληρώνουμε από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι της τάξεως των 440 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης- θα εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τα οποία θα βεβαιωθούν τουλάχιστον 2 δις. ευρώ μόνο στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει επιπλέον 350 εκατ. ευρώ ανά μήνα καθώς φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Το άθροισμα μόνο αυτών των δύο φόρων λοιπόν, θα ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ τον μήνα ενώ η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι η διπλή επιβάρυνση θα έρχεται και για όλους τους υπόλοιπους μήνες μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Όποιος αντέξει. Για όποιον δεν αντέχει, υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με επιτόκιο από 4,5 έως 6% ή η λύση των άτοκων δόσεων (μέχρι 12 με την πιστωτική κάρτα).
Το μεγάλο ραντεβού αυτού του μήνα, είναι η υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Μια πραγματική ευκαιρία ακόμη και για πράσινους δανειολήπτες καθώς το ποσό της επιδότησης που θα μπορούν να εισπράξουν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορεί να κυμανθεί από 2000 ευρώ έως και πάνω από 7000 ευρώ ανάλογα βεβαίως με το ύψος του δανείου αλλά και τη δομή του (δηλαδή αν προέρχεται από μια υποχρέωση ή περισσότερες). Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Σεπτεμβρίου και αν και η κυβέρνηση έχει την παράταση στο πίσω μέρος του μυαλού της –δεδομένου ότι η συμμετοχή εξυπηρετεί και τον εθνικό στόχο να μην υπάρξει αύξηση στα κόκκινα δάνεια- καλό θα είναι να υπάρξει άμεση ανταπόκριση καθώς στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται και οι θεσμοί.
Η σωστή αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας στις διάφορες βάσεις δεδομένων του δημοσίου, αποτελεί επίσης κεντρική προτεραιότητα και αυτό τον μήνα, οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο συν μια προθεσμίες:
- Το κλείσιμο της εφαρμογής για την τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων. Θα γίνει στο τέλος του μήνα και μετά τα πρόστιμα θα είναι προσαυξημένα κατά 20% (σ.σ και θα προσαυξάνονται κατά 5% επιπλέον ανά 12μηνο μέχρι και το 2026 οπότε θα πάψει πλέον να υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης).
- Τέλος του μήνα κλείνει και η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Με δέλεαρ την απαλλαγή από πρόστιμα 10ετίας, έχουν σπεύσει μέχρι τώρα πάνω από 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δηλώνοντας πάνω από 36 εκατομμύρια τετραγωνικά. Εκτιμάται όμως ότι υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται. Ουσιαστικά, αναδείχθηκε μια… Ελλάδα ακόμη η οποία δεν ήταν ποτέ δηλωμένη στους δήμους επί χρόνια ολόκληρα με αποτέλεσμα να μην επιβάλλονται ούτε δημοτικά τέλη ούτε ΤΑΠ.
Η 3η προθεσμία αφορά στην υποβολή δηλώσεων COVID. Από χθες έχει δοθεί νέα δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν κούρεμα ενοικίων να εμφανίσουν τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του κουρέματος των ενοικίων, και ουσιαστικά να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό 30% επί της ζημιάς. Για όσους έχουν κάνει ήδη δήλωση, έχουν γίνει υπολογισμοί των εκπτώσεων αλλά υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με λάθη και παραλείψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου