Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών των πληττόμενων από την πανδημία

Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών των πληττόμενων από την πανδημία
Οικονομικές Ειδήσεις
28 Αύγουστος 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα                     
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                   
Τηλ.: 2103332644
e-mail: press@minfin.gr
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020
Δελτίο Τύπου
Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών των πληττόμενων από την πανδημία
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε σήμερα απόφαση, με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.
Πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης, αλλά και διευκόλυνσης, πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητά τους.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές , με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αυτό θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια γενναία και αποφασιστική κίνηση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των προσώπων αυτών τελούσε ήδη σε αναστολή, διότι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε και επικαιροποιήσαμε στην πορεία.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της πραγματικότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών τους στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα έως τις 30 Απριλίου του 2021.
Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
e-ΕΦΚΑ – Οφειλές του lockdown: Με 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις η αποπληρωμή
 0
BY ΒΕΡΕΝΙΚΗ ON 28/08/2020ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις θα αποπληρωθούν τα χρέη της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταχρονολογημένες ασφαλιστικές οφειλές του lockdown, από τρέχουσες εισφορές σε παράταση, θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που έρχεται και για τους φόρους.
του Γιάννη Φώσκολου
Ο λόγος για τα παγωμένα χρέη της πανδημίας προς τον e-ΕΦΚΑ από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία θα ενταχθούν στην κορονο – ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει:
12 άτοκες δόσεις ή
24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και
αποπληρωμή από το 2021.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των “παγωμένων” χρεών προς τα Ταμεία, που διαμορφώθηκε στην περίοδο της κρίσης και της καραντίνας, με διαδοχικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τις οποίες πάγωσαν και μετακυλήθηκαν οι σχετικές υποχρεώσεις καταβολών προς τον Σεπτέμβριο.
Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών σε αναστολή, τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές, καλύπτονται κατά 100% από το κράτος και δεν βαρύνουν τον εργοδότη για όλη την χρονική περίοδο της αναστολής και μάλιστα στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, με τον οποίο μπήκε στο καθεστώς της αναστολής. Συνεπώς οι εισφορές που πάγωσαν και πήραν παράταση αποπληρωμής όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που «έτρεξαν» έως την απαγόρευση λειτουργίας ή έως την έναρξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου, οι οποίες ανεστάλησαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μεταχρονολογήθηκαν, ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.
Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν παγώσει και αναμένεται τώρα να μπουν στην ρύθμιση είναι :
τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πάγωσαν και πήραν παράταση ώστε να πληρωθούν έως 30/9/2020 (έως 10/10/2020 για το πρώην ΝΑΤ), έως 31/10 (έως 10/10 για το πρώην ΝΑΤ) και έως 30/11 (έως 10/11 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων  επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πήραν παράταση ώστε να εξοφληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9 για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου και 31/10 για τις τρέχουσες εισφορές Απριλίου – Μαίου.
Σε αναστολή για τις επίμαχες περιόδους έχει τεθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση. Όλες αυτές οι οφειλές θα μπουν τώρα στην νέα ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων που θα τρέξει από το 2021.
Δεδομένου ότι οι πρώτες δόσεις των παγωμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων της καραντίνας λήγουν στα τέλη του Σεπτέμβρη και όχι στα τέλη Αυγούστου – όπως συμβαίνει με τις μεταχρονολογημένες φορολογικές υποχρεώσεις – για το υπουργείο Εργασίας υπάρχει ακόμη χρόνος, ώστε εφόσον η ρύθμιση νομοθετηθεί εγκαίρως, για παράδειγμα εντός Σεπτεμβρίου, οι επίμαχες οφειλές να υπαχθούν απευθείας στις 12 ή 24 δόσεις από το 2021. Διαφορετικά θα απαιτηθούν υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα ανανεώνεται η αναβολή είσπραξης για τις παγωμένες εισφορές του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου 2020, πιθανότατα έως το τέλος του πρώτου 3μήνου του 2021, με στόχο να αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις της νέας ρύθμισης πιθανότατα από την 1η Απριλίου.
Για τον νέο σχεδιασμό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας,  είπε πως όποιες αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δόθηκαν την περίοδο της καραντίνας και οι οποίες ξεκινούν να εξαντλούνται από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τέλος του έτους, θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021.
πηγή: ethnos.gr

Στον πάγο μέχρι τον Απρίλιο τα φορο-χρέη της πανδημίας
 0
BY ΒΕΡΕΝΙΚΗ ON 29/08/2020ΘΕΜΑΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές , με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αυτό θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Ποια χρέη εντάσσονται στη νέα ρύθμιση οφειλών
 0
BY ΒΕΡΕΝΙΚΗ ON 07/08/2020ΟΦΕΙΛΕΣ

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
Η νέα ρύθμιση θα καλύψει τα προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, περίπου ύψους 3 δισ. ευρώ, σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους και θα αφορά τις οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021. Δηλαδή, αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Δεν αποκλείεται ωστόσο να ενταχθούν και άλλες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Ιούνιο και μετά (οι υποχρεώσεις δεν ήταν σε αναστολή και καταβάλλονται κανονικά και οι υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν εξαιτίας των χαμηλών τζίρων των επιχειρήσεων τους.
Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου) υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.
Για παράδειγμα  ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 4.800 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 400 ευρώ το μήνα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Οσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όροι που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογούμενους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μην βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2021.
Μοιράσου το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: