Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

ΕΣΠΑ-Περιφέρειες: χρήμα στις επιχειρήσεις, χωρίς εγγυήσεις ρευστότητας

Του Παναγιώτη Οικονόμου
Οικονομολόγος, υπεύθυνος Managing Partner (εξειδικευμένοι σύμβουλοι ΕΣΠΑ)
Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται μέσω το προγράμματος «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19», στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid-19.
Tο πρόγραμμα αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις (π.χ. να αποδείξουν ότι έχουν τη ρευστότητα να καλύψουν μέρος του προϋπολογισμού) τις στηρίζει σε επίπεδο ρευστότητας κάτι που όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον COVID-19 αναζητούν απεγνωσμένα.
Το πρόγραμμα αφορά δώδεκα (12) Περιφέρειες, και δεν θα προκηρυχθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά. Οι δώδεκα (12) Περιφέρειες είναι: Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.
Προκηρύξεις 
Ανακοινώθηκαν ήδη οι προκηρύξεις της δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19» στις Περιφέρειες:
Ρευστότητα των επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα αυτό, θα δίνει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν επιχορήγηση, για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης. Είναι η πρώτη φορά που πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, βασίζεται σε δαπάνες που έγιναν την προηγούμενη χρονιά και όχι στον προϋπολογισμό που παραδοσιακά συνέτασσε η επιχείρηση που επιθυμούσε να λάβει επιχορήγηση. Αυτό συμβαίνει για το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρομαι, δεν παίζει έναν αναπτυξιακό ρόλο, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη ρευστότητα των επιχειρήσεων αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.
Οι επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019, να έχουν το χαρακτήρα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης, και το άθροισμα των εξόδων που δήλωσαν το 2019 βάση των οποίων θα υπολογιστεί ή επιχορήγηση να είναι μεγαλύτερα από 10.000,00 €. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι εκτός από τις κλασικές έως σήμερα μορφές που μπορούσαν να υποβάλουν πρόταση σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ  (Α.Ε., ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, ΚΟΙΝΣΕΠ), επιλέξιμοι είναι οι συνεταιρισμοί, αλλά και οι δικηγορικές εταιρείες, οι Συμβολαιογραφικές Εταιρείες, οι Αστικές Εταιρείες Δικαστικών Επιμελητών, οι ΝΕΠΑ και οι Κοινωνίες Αστικού Δικαίου. Να σημειωθεί εδώ πάντως, ότι για μια ακόμα φορά, οι επιχειρήσεις franchise δεν είναι επιλέξιμες.
Η βαθμολογία είναι συγκριτική και όλα τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά. Βασίζονται δηλαδή στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης (τζίρος και κερδοφορία) καθώς και σε στοιχεία που αφορούν την απασχόληση στην επιχείρηση. Αυτό σημαίνει, ότι ο κάθε επιχειρηματίας, έχει τη δυνατότητα να ξέρει από πριν τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσει η αίτησή του και άρα μπορεί να αποφασίσει αν «αξίζει τον κόπο» η υποβολή του φακέλου.
Σημαντικό στοιχείο για την καταβολή της επιχορήγησης είναι η διατήρηση του προσωπικού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου το 2020. Έτσι λοιπόν, στις 28/2/2021, η επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί τον ίδιο – τουλάχιστον – αριθμό εργαζόμενων με αυτόν που απασχολούσε στις 29/2/2020.Οποιαδήποτε μείωση στο προσωπικό οδηγεί σε απένταξη της επιχείρησης από το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: