Κορονοϊός: Τι είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας που παρουσιάζεται σήμερα - Οι "κόκκινες" περιοχές της Αττικής
Κοινωνία
Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί ο "χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας" μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή. Η παρουσίαση του χάρτη θα γίνει το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού που θα πραγματοποιηθεί από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που θα συμμετέχει στην ενημέρωση ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς τον χάρτη θα συνοδεύει εφαρμογή που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr. Στην ενημέρωση θα είναι παρών και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Την ενεργοποίηση του χάρτη είχε ανακοινώσει ήδη από την Τρίτη ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες. Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον covid 19 θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1 ετοιμότητας, επίπεδο 2 επιτήρησης, επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.
Όπως είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών , όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 μέρες, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα αν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορονοϊούκαταγράφονται καθημερινά στην Αττική, που παρακολουθείται στενά από τους ειδικούς με έμφαση το κέντρο της Αθήνας. Από την ανάλυση των κρουσμάτων στην Αττική, προκύπτει ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία να έχουν ακριβή εικόνα ακόμη και για τις γειτονιές όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτή τη στιγμή οι "κόκκινες" περιοχές της Αττικής είναι: ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου.
Δεν θα ανακοινωθούν σήμερα νέα μέτρα, τόνισε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, τα μέτρα που εφαρμόζουμε τώρα είναι πάρα πολλά. «Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μην φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή.
«Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι, όπως έχει επισημάνει και ο ΠΟΥ, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται με τα μέτρα, όμως αν σταματήσει κανείς να φορά μάσκα σε εσωτερικό χώρο θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα να προέρχονται από τον χώρο εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και ανέφερε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, είπε ότι είναι από τα μέτρα που θα εξεταστούν αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων. «Μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων της εστίασης μέχρι τη 1 π.μ.» είπε επίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου