Ο όρος «επιστρεπτέα προκαταβολή» μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, μαζί με την υγειονομική κρίση αλλά φαίνεται ότι θα μείνει για αρκετό καιρό:
- είτε γιατί τα επόμενα χρόνια θα δοθεί η δυνατότητα να «κουρευτούν» σε ένα ποσοστό σημερινές υποχρεώσεις, είτε γιατί κάποιοι θα διεκδικούν την μη αποπληρωμή του ποσού, που σήμερα λογίζεται ως δάνειο,
- είτε γιατί τα λάθη απέκλεισαν ή θα αποκλείσουν αρκετές επιχειρήσεις και επαγγελματίες από το 5η ή και πιθανότατα από τον 6η φάση,
- είτε γιατί αρκετοί θα συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν μεγαλύτερες ενισχύσεις στην περίοδο της κρίσης αν οι τζίροι που δηλώνονται στην εφορία ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Ήδη, όπως έχουμε αναφέρει και τις προηγούμενες ημέρες στο economico.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει «πράσινο φως» στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις. Το μέτρο αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή μέρους τουλάχιστον της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε «μη επιστρεπτέα προκαταβολή». Παράλληλα, η Κομισιόν εγκρίνει την αύξηση στο όριο των κρατικών ενισχύσεων.
Το λάθος των λογιστών που κόστισε
Είναι δεδομένο όμως ότι αρκετές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εισπράξουν μηδενικά ποσά για την 5η ή και πιθανότατα την 6η φάση, αφού τα λάθη στην υποβολή των εσόδων για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οδήγησε σε αποκλεισμό τους.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι, χωρίς καμία αμφιβολία , «έχουν ευθύνη και τα λογιστικά γραφεία, αφού οι λογιστές συμπλήρωναν τα έσοδα των χιλιάδων επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα και για το 2019 και για το 2020 «αντιγράφοντας» τα ποσά από τις δηλώσεις του ΦΠΑ».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κλειστές επιχειρήσεις για πολλές εβδομάδες, το τελευταίο δίμηνο του 2020, να εμφανίζουν αύξηση του τζίρου τους αφού αν υπολογισθούν τα έσοδα ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα, τότε ο Σεπτέμβριος «επιβαρύνεται» με τα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου και κατά συνέπεια παρουσιάζονται αυξημένα έσοδα για όλη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Δεν προβλέπεται δυνατότητα ένστασης
Οι λογιστές, που φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων το λάθος, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπούν διορθώσεις στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» – αίτημα, που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό από το υπουργείο, με το επιχείρημα ότι με βάση όσα δηλώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δίνονται μέχρι σήμερα οι ενισχύσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο αντίλογος από την πλευρά των λογιστών είναι να δοθεί η δυνατότητα να υποβληθούν ενστάσεις αφού λόγω της λανθασμένης απεικόνισης των εσόδων πολλοί φορολογούμενοι έχασαν την οικονομική ενίσχυση στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και δυστυχώς κάποιοι θα μείνουν «εκτός νυμφώνος» και στην 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αν είχαν δηλώσει μηδενικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2020, πριν ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού.
Από σήμερα η “δεύτερη ευκαιρία”
Αντίθετα κάποιοι θα έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν άλλου τύπου παραλείψεις αφού από σήμερα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις που δεν κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Επίσης θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2019 – 29 Φεβρουαρίου 2020 ή από 1 Αυγούστου 2020-31 Οκτωβρίου 2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιτίας του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.
Η “κρυμμένη” φοροδιαφυγή
Όσον αφορά εκείνους που διαμαρτύρονται γιατί «κόβονται» από κάποιες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ο Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να το αναφέρει έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, και θέμα φοροδιαφυγής.
Αναφερόμενος στον τζίρο αναφοράς για να ενταχθεί μία επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στην επιστρεπτέα προκαταβολή είπε χαρακτηριστικά ότι πολλές επιχειρήσεις, για το τετράμηνο που ζητούνταν στοιχεία, δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν μίνιμουμ τζίρο τα 150 ευρώ. Έφερε ως παράδειγμα τα ταξί, λέγοντας ότι πάνω από 16.000 εντάχθηκαν στο μέτρο ενώ 8.238 ταξί δεν μπήκαν γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν το τζίρο αναφοράς για το 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου