Σε μια περίοδο παρατεταμένου lockdown στον πολιτισμό, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους στον κάδο, αλλά  και έχει καταδικάσει σε πολιτισμικό «χειμώνα» την κοινωνία ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις παραστατικές τέχνες εύλογη απορία προξενεί το  γεγονός ότι δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις  στις αντίστοιχες εκδηλώσεις με  livestreaming.


Υπενθυμίζεται ότι σε ΦΠΑ 13% υπάγονται πλέον τα εισιτήρια των κινηματογράφων ενώ παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή 6% τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και των συναυλιών.

Όμως όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ από τη γραμματική ερμηνεία της  σχετικής διάταξης δεν προκύπτει η εφαρμογή των  αναφερομένων μειωμένων συντελεστών στην περίπτωση που οι παραστάσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Ως εκ τούτου, το αντίτιμο για το δικαίωμα πρόσβασης στην παρακολούθηση αυτή επιβαρύνεται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Όπως είναι αντιληπτό, με μόνη διέξοδο τις παραστάσεις μέσω διαδικτύου και σε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά των νοικοκυριών ένας τόσο μεγάλος συντελεστής επιβαρύνει υπέρμετρα τις προσπάθειες πολλών καλλιτεχνών και επιχειρήσεων να στήσουν παραστάσεις και να απευθυνθούν στο κοινό, Με αυτό το συντελεστή ΦΠΑ η επιβάρυνση π.χ. για ένα σύνηθες εισιτήριο  για ψηφιακή παράσταση των δέκα ευρώ είναι στα 2,4. Και βέβαια έτσι λειτουργεί ως άλλο ένα αντικίνητρο πέρα από το ότι η παρακολούθηση Livestreaming δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τις εκδηλώσεις πολιτισμού.

Στο φόντο αυτό φορείς του πολιτισμού επισημαίνουν την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων ώστε ο κόσμος να κινητροδοτηθεί για   να «καταναλώσει» πολιτισμικά αγαθά αλλά και να διατηρηθεί έστω ένα μίνιμουμ πολιτισμικής παραγωγής.

Γιώργος Αλεξάκης – https://www.news247.gr/
 Τίτλος του Άρθρου: “Γονατίζει” το livestreaming πολιτισμού λόγω του υψηλού ΦΠΑ