Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Νέα ευκαιρία για «ξεχασμένα» τετραγωνικά στο Δήμο Βόλου

 

Νέα ευκαιρία για «ξεχασμένα» τετραγωνικά στο Δήμο Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2021-02-02, 13:54:21

Κατά την πρώτη φάση διορθώσεων κατατέθηκαν πάνω από 40.000 δηλώσεις σε τοπικό επίπεδο - Εντονο ενδιαφέρον από «ξεχασιάρηδες» τον Ιανουάριο

 

Νέα και όπως φαίνεται τελευταία ευκαιρία θα έχουν «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις για την τελευταία πενταετία.

Το πρόγραμμα αποκάλυψης των ξεχασμένων τ.μ. άρχισε από πέρυσι και με την ολοκλήρωσή του είχαν υποβληθεί σε επίπεδο Δήμου Βόλου, περισσότερες από 40.000 αιτήσεις. «Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου επεξεργάζονται τα στοιχεία, προκειμένου να προκύψει μία σαφής εικόνα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βόλου Ανδρέας Ζέρβας, που χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη προκειμένου να ενημερωθεί για τα εκκρεμή ζητήματα, με αφορμή την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον προηγούμενο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορούσε να υποβάλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχαν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Μάλιστα, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων γινόταν χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Η προθεσμία έληξε στα τέλη του 2020, ωστόσο αναμένεται μία ακόμη ευκαιρία για τους «ξεχασιάρηδες» που φαίνεται να είναι αρκετοί. «Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν απευθυνθεί στον Δήμο Βόλου για να υποβάλουν δηλώσεις τον Ιανουάριο, ωστόσο το σύστημα είχε κλείσει», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

Ο Δήμος Βόλου βρίσκεται εν αναμονή εγκυκλίου για το νέο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση των «ξεχασμένων τετραγωνικών» που σχεδιάζει να ανοίξει κι πάλι η Κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων θα είναι έως τέλος Μαρτίου, αυτή τη φορά όμως δεν θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως στιγμής, η εκπρόθεσμη διόρθωση των τετραγωνικών θα συνοδεύεται με την επιβολή κουρεμένων προσαυξήσεων και προστίμων τα οποία όμως δεν θα υπερβαίνουν το 50% της αρχικής οφειλής.

Συγκεκριμένα, στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά θα επιβάλλεται προσαύξηση 20% επί της οφειλής για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης και 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: