Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Σήμερα η απόφαση για το επίδομα 400 ευρώ στους επιστήμονες

  Μέσα στις επόμενες ώρες, σήμερα ή αύριο, αναμένεται να βγει η απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους επιστήμονες όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.


Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ που θα δοθεί μέσω του ΟΑΕΔ σε περίπου 100.000 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.


Δικαιούχοι είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί, μηχανικοί, λογιστές.



 

Για να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα εισοδήματα Απρίλη-Δεκέμβρη 2020. Συγκεκριμένα κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πληγεί από την πανδημία με βάση τα εισοδήματα τους.


Το ποσό που θα διατεθεί δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 εκ ευρώ γι αυτό μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.


Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020.


Ο υπουργός Εργασίας έχει αναφέρει ότι, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και την στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη θα θεσπιστούν κριτήρια για την χορήγηση της ενίσχυσης.


Σε κάθε περίπτωση η εφάπαξ επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.


Από την πλευρά τους πάντως οι επιστημονικοί φορείς έχουν διαφωνήσει με το γενικό κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ έχουν ζητήσει για δυο κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων να μην ισχύσει το κριτήριο της μείωσης εισοδημάτων το 2020:


για τους νέους επιστήμονες που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους πέρσι και φέτος αλλά και


για τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Εκτός επιδόματος φαίνεται να μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηριότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020


Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.



 

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.


Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

03/02/2021 - 11:22


Δεν υπάρχουν σχόλια: