Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί έχασαν χιλιάδες την Επιστρεπτέα 5 – Το λάθος που στοίχισε ακριβά

 

Γιατί έχασαν χιλιάδες την Επιστρεπτέα 5 – Το λάθος που στοίχισε ακριβά

φωτ. Shutterstock

Το ότι «κόπηκαν» οι μισές αιτήσεις κατά την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι γνωστό. Το ότι αυτό το «κόψιμο» αποδόθηκε στο ότι οι αιτούντες εμφάνισαν αύξηση τζίρου στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα -ή μείωση τζίρου αλλά μικρότερη του 20%- έχει επίσης ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος που οδήγησε στο συγκεκριμένο στατιστικό εύρημα είναι που προβληματίζει. Είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας με τις επιχειρήσεις κλειστές για εβδομάδες και την αγορά ουσιαστικά να υπολειτουργεί για ολόκληρη τη χρονιά, ο ένας στους 2 να έχει αύξηση εσόδων; Οι λογιστές που γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί σπεύδουν να μιλήσουν για λάθη κατά τη συμπλήρωση των εσόδων στην πλατφόρμα «Τα έσοδά μου» και ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να επιτρέψει τις διορθώσεις.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Από την 1η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι λογιστές συμπλήρωναν τα έσοδα των χιλιάδων επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα και για το 2019 και για το 2020 «αντιγράφοντας» τα ποσά από τις δηλώσεις του ΦΠΑ. Δηλαδή, ο τζίρος του α’ τριμήνου του 2020, εμφανίστηκε ολόκληρος στο πεδίο του Μαρτίου, ο τζίρος του β’ τριμήνου ολόκληρος στο πεδίο του Ιουνίου, ο τζίρος του γ’ τριμήνου ολόκληρος στο πεδίο του Σεπτεμβρίου και ο τζίρος του δ’ τριμήνου ολόκληρος στο πεδίο του Δεκεμβρίου. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και για τα έσοδα του 2019 προκειμένου να γίνει η σύγκριση. Μέχρι και την 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτό δεν προκάλεσε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Στην 5η φάση, ήρθε όλο το πρόβλημα στην επιφάνεια.

Ο λόγος; Για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, «ανακατεύτηκε» ο τζίρος δύο τριμήνων. Ο τζίρος του Σεπτεμβρίου από το γ’ τρίμηνο και ο τζίρος ολόκληρο του δ’ τριμήνου. Αν λοιπόν κάποιος δεν είχε επιμερίσει τα έσοδα του γ’ τριμήνου ανά μήνα αλλά τα είχε «φορτώσει» όλα στον Σεπτέμβριο, τότε το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας «φουσκωμένος» κύκλος εργασιών για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα καθώς έχουν συμπεριληφθεί και τα έσοδα του Αυγούστου και του Ιουλίου.

Τι ζητούν λοιπόν οι λογιστές; Να επιτραπούν οι διορθώσεις στην πλατφόρμα τα έσοδά μου -κάτι αρκετά δύσκολο καθώς αυτών των στοιχείων έχουν δοθεί τα χρήματα και για την 4η και για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δηλαδή συνολικά κοντά στα 3,7 δις. ευρώ ή έστω να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ένστασης από την πλευρά των επαγγελματιών που εξαιτίας της λανθασμένης απεικόνισης των εσόδων έχασαν την οικονομική ενίσχυση στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι εξαιτίας του ίδιου λάθους, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός και από την 6η φάση η οποία θα δώσει χρήματα ανάλογα με την μεταβολή εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Αν για το πρώτο δίμηνο του 2020 ο λογιστής έχει δηλώσει μηδενικό τζίρο στην πλατφόρμα «τα έσοδα μου», είναι βέβαιο ότι ο επαγγελματίας θα μείνει έξω και από την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: