Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Μείωση εισοδήματος το 2020 για το 70% των μικρομεσαίων

 Το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία υπέστησαν οι μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Γράφει η: 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ), σχεδόν το 30% του εισοδήματός τους έχουν χάσει το 2020 τα νοικοκυριά που τα κύρια έσοδά τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, απώλεια πολλαπλάσια αυτής που είχαν το ίδιο διάστημα τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εσόδων μισθούς και συντάξεις.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύουν ότι το 37,5% των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημά τους μειώθηκε, έναντι ποσοστού μόλις 8,1% που δήλωσε πως το εισόδημά τους αυξήθηκε.

Το 54,3% δήλωσε ότι το εισόδημά τους παρέμεινε αμετάβλητο. Ο μέσος όρος μείωσης εισοδήματος ήταν 34,71%, ενώ συνολικά με βάση την επεξεργασία όλων των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε μεσοσταθμικά το 2020 κατά 11,5%.

Ωστόσο, το 70,9% των νοικοκυριών που δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την επιχειρηματική δραστηριότητα είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται το 2020, έναντι του 39,3% των νοικοκυριών που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στον μισθό και του 24,8% των νοικοκυριών των οποίων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών που δήλωσαν ως κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε 27,2%, έναντι 10,5% και 6,8% των νοικοκυριών που δήλωσαν ως κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό και τη σύνταξη αντιστοίχως.

Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τη συγκεκριμένη μελέτη, ελλοχεύει κίνδυνος κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ξαναδραστηριοποιηθούν την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: