Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Όλες οι λεπτομέρειες των νέων μέτρων στήριξης - Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα 2,5 δισ. ευρώ

 

Όλες οι λεπτομέρειες των νέων μέτρων στήριξης - Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα 2,5 δισ. ευρώ

Χαρίζεται το 30-50% των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών - Επιδοτούνται οι πάγιες δαπάνες του 2020 ζημιωγώνων επιχειρήσεων με μείωση εσόδων 30% - Κίνητρο εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών - Ενισχύσεις έως 90% των δόσεων επαγγελματικών


Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες των νέων «όπλων» που ρίχνονται στη μάχη στήριξης των επιχειρήσεων: εκτός από την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα στηρίξει με ένα δις. ευρώ τις επιχειρήσεις που είχαν απώλειες εσόδων στο πρώτο τρίμηνο, πρόστιθενται 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» με το οποίο θα στηριχτούν τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ένα 8μηνο αλλά και τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών μέσω του οποίου το κράτος θα αναλάβει να καλύψει τα έξοδα για «φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, τόκους δανείων  και μισθούς» των πληττόμενων επιχειρήσεων που δεν καλύφθηκαν ή δεν θα καλυφθούν επαρκώς με τα 7 προγράμματα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών θα αφορά στις επιχειρήσεις που είχαν ζημιές προ φόρων και μείωση εσόδων 30% το 2020.

 

7η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής

Ο προϋπολογισμός της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φτάσει στο 1 δις. ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν οι απώλειες για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάρτιο του 2021. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου για να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. Τα ελάχιστα ποσά ενίσχυσης θα κυμαίνονται από 1000 έως 100.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει δέσμευση διατήρησης του προσωπικού εώς το τέλος Αυγούστου. Ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιστρεπτέες προκαταβολές

Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε το τοπίο ανακοινώνοντας ότι για τις τρεις πρώτες φάσεις, ποσοστό 30-50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί. Κριτήριο για το τελικό ποσοστό «χαρίσματος» θα είναι η μείωση των εσόδων. Όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης:

  1. Για τις επιχειρήσεις με μείωση εσόδων άνω του 30% το 2020, το κούρεμα θα φτάνει στο 50%
  2. Για τις επιχειρήσεις με μείωση εσόδων άνω του 15%, το κούρεμα θα είναι 30%
  3. Για τις καινούργιες επιχειρήσεις, το κούρεμα θα είναι 50%

Από την άλλη, και για τις 7 φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλάζει η διαδικασία πληρωμής του ποσού που θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αντί για 40 δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν από την 1/1/2022, πάμε στις 60 δόσεις. Και όποιος έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει εφάπαξ όλο το ποσό που χρωστάει, θα λάβει πρόσθετη έκπτωση 15%.

ΓΕΦΥΡΑ 2: επιδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων

Οσοι πληρούν τα κριτήρια, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση για ένα 8μηνο προκειμένου να αποπληρώνονται κανονικά οι δόσεις των δανείων τους. Δηλαδή, η επιδότηση θα διαρκέσει από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Το ποσό θα κυμαίνεται από 300 έως και 50.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται τα πράσινα δάνεια ενώ για τα κόκκινα, θα είναι προϋπόθεση η προηγούμενη ρύθμισή τους. Και για μετά την περίοδο της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποπληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους για μια περίοδο η οποία θα διαρκέσει από 12 έως και 18 μήνες ανάλογα με την σημερινή κατάσταση των δανείων (πράσινο, κόκκινο, καταγγελμένο κλπ). Δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν οι επιχειρήσεις με έως και 250 εργαζόμενους αλλά και κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα επαγγελματικά τους δάνεια.

Η επιδότηση του Δημοσίου θα ξεκινά από το 90% το α΄ τρίμηνο για τα εξυπηρετούμενα δάνεια και θα μειώνεται στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το τελευταίο δίμηνο. Θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν από 600 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων

Για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο και θα μειώνεται στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το τελευταίο δίμηνο. Αντίστοιχα η μηνιαία συνεισφορά του δανείου για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 500 ευρώ έως και τα 40.000 ευρώ

Για τα καταγγελμένα δάνεια, τέλος, η επιδότηση του Δημοσίου θα ξεκινά από το 50% το α΄ τρίμηνο και θα μειώνεται στο 40% το β΄ τρίμηνο και στο 30% το τελευταίο δίμηνο. Το ανώτατο πλαφόν επιδότησης θα κυμαίνεται από τα 300 ευρώ έως και 25.000 ευρώ.

Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών:

Με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα ενισχυθούν οι ζημιογόνες εταιρείες. Θα δίδονται «κουπόνια» για να αποπληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Κριτήριο για το ύψος της επιδότησης θα είναι οι πάγιες δαπάνες: ενοίκια, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, μισθοδοσία κλπ. Από το ποσό της ενίσχυσης θα αφαιρείται το ποσό της χρημαδότησης που έχει δοθεί στην εκάστοτε επιχείρηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: