Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ζητά άνοιγμα αγοράς και κούρεμα χρεών για να αποφευχθούν 200.000 λουκέτα

 Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα (π.χ. κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις κ.λπ.) δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 λουκέτα, τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας.

Την παραπάνω εκτίμηση εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα των ανθρώπων της αγοράς για άνοιγμα των καταστημάτων εδώ και τώρα.

«Μαθαίνουμε ότι στο εξωτερικό φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες -όπως π.χ. στη Γερμανία- ετοιμάζονται να στραφούν νομικά κατά κυβερνήσεων για το παρατεταμένο κλείσιμο.

Είναι πραγματικά τραγικό να προσφεύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη για να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία. Ειδικά από τη στιγμή που τα μέτρα στήριξης είναι ελάχιστα», προσθέτει ο ίδιος.

Οσο για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά, επισημαίνει: «Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ουσιαστικά χάθηκε, καθώς ακόμα και αν ισχύσουν τα όσα ακούγονται για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 22/3 και μετά, θα μένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι το τέλος της σχετικής προθεσμίας.

Αυτό σημαίνει περίπου 4,5 δισ. ευρώ λιγότερα στην οικονομία για φέτος. Την ίδια ώρα βλέπουμε να μειώνονται και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, που φτάνει μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό για την επιστρεπτέα 5 ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σε πολλούς κλάδους έχουν σταματήσει οι αναστολές των συμβάσεων των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγο η ανεργία θα “καλπάζει”».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: