Κάλεσμα προς τους λογιστές από την Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών να προσυπογράψουν την επιστολή σχετικά με την εφαρμογή των My Data και περαιτέρω συμμετοχή σε δράσεις
Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.
11 Μάρτιος 2021Taxheaven.gr
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Σε συνέχεια του από 3 Μαρτίου 2021 καλέσματός μας σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Τετάρτη 17 Μαρτίου και ώρα 10:00 στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών καλούμε όλους τους συναδέλφους λογιστές να προσυπογράψουν την παρακάτω επιστολή η οποία και θα πρωτοκολληθεί την ημέρα εκείνη στην αρμόδια υπηρεσία. Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά να πρωτοστατήσουν σε αντίστοιχες δράσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες. Να πάρουν οι Ενώσεις αποφάσεις. Να απαιτήσουμε από την ΠΟΦΕΕ άμεσα συνέλευση των αντιπροσώπων, με όποιο τρόπο επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΑΔΕ
Αυτή την περίοδο οι κρατικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι λογιστές-φοροτέχνες προετοιμάζονται για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, το γνωστό mydata.
Όλες οι κυβερνήσεις, προηγούμενες και σημερινή, κομπάζουν ότι εκσυγχρονίζουν και ψηφιοποιούν το κράτος, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν πιο αντιλαϊκό και πιο φιλικό στους μονοπωλιακούς ομίλους. Στην ουσία μειώνεται το κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά ιδιωτικοποιείται η γραφειοκρατία, μεταβιβάζοντας την σε λογιστές-φοροτέχνες, τους οποίους προσπαθούν να μετατρέψουν σε γρανάζι για την εφαρμογή της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Την ίδια ώρα δίνουν ένα εύρος αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε μεγάλες εταιρείες, ελεγκτικές και λογιστικές, εξασφαλίζοντας τους ένα σίγουρο πεδίο κερδοφορίας με τις πλάτες του κράτους.
Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή της τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών πλατφορμών, των ηλεκτρονικών διαδικασιών, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, αντί να διευκολύνουν, έκαναν το βίο αβίωτο στους λογιστές. Και το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η ψηφιοποίηση και η νέα τεχνολογία, αλλά οι στόχοι που εξυπηρετεί η χρήση τους στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας.
Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, γιατί η αξιοποίηση εξελιγμένων ψηφιακών εφαρμογών στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της αγοράς διευκόλυνε τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες εταιρείες, όπως πρόσφατα στις εταιρείες πληροφορικής. Συνοδεύτηκε από εντατικοποίηση της εργασίας με λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Να θυμηθούμε ότι την περίοδο της κρίσης 2009-2016, ο κλάδος των ελεγκτικών ήταν από τους πέντε πιο ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους. Ο ρόλος τους αναβαθμίζεται περαιτέρω με μια σειρά νόμους που ψηφίστηκαν (Αναπτυξιακός-Απελευθέρωση επαγγελμάτων και λογιστικών υπηρεσιών-ανάθεση ελέγχου από το κράτος κ.α.) σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και ωθούν στον εξοβελισμό αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.
Για όλη αυτή την κατάσταση αυτή την περίοδο, σε πλήρη συνεννόηση και επικοινωνία η πλειοψηφία του ΟΕΕ, η ΠΟΦΕΕ και η κυβέρνηση, στήνουν κοινές επιτροπές για να εκτονώσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λογιστών. Όντως κάτι κάνουν. Διευκολύνουν την κυβέρνηση για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, βάζοντας μπροστά το τυράκι της παράτασης φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να κάνουν τους λογιστές-φοροτέχνες συνένοχους στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Επιταχύνουν την εφαρμογή του κατάπτυστου Κώδικα Δεοντολογίας λογιστών για να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο από τους αυτοαπασχολούμενους.
Οι λογιστές σήμερα είναι και Δ.Ο.Υ. και ΚΕΠ και ΕΦΚΑ και ότι άλλο σκεφτεί το κάθε υπουργείο, μετακυλώντας τις δικές του υποχρεώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες ή και μισθωτούς.
Πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας κλειστό το δημόσιο, έχουν φορτώσει τα πάντα στους λογιστές. Υποχρεώσεις τα Σαββατο-Κύριακα, τις αργίες κλπ.
Και μόνο επιγραμματικά να αναφερθούν οι υποχρεώσεις γράφεις βιβλίο.
Με τον τρόπο που πάει να γίνει (πλήρης αυτοματοποίηση και σύνδεση με όλα τα φορολογικά έντυπα) είναι εμφανώς απραγματοποίητο. Καμία εταιρεία δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις επιχειρήσεις. Είναι τέτοιος ο όγκος της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει, που οι ίδιες οι εταιρείες λογισμικού φορτώνουν μεγάλο όγκο δουλειάς στους λογιστές (συμπλήρωση κωδικών εντύπων σε όλους τους λογαριασμούς- αλλαγή τρόπου καταχώρησης παραστατικών κλπ).
Παράλληλα διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την απεικόνιση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των ειδικών συναλλαγών, όπως ενδεικτικά η απόδοση ΦΠΑ κατά την είσπραξη (Αρ.39β), οι πωλήσεις με ειδικά καθεστώτα αρ.43 και αρ.45., η απεικόνιση παραστατικών του φακέλου εισαγωγών, οι πωλήσεις από απόσταση κ.α. Δεν έχει προβλεφθεί η καταχώρηση ημερομηνίας λήπτη κατά την αποδοχή και χαρακτηρισμό του παραστατικού, αφού υπάρχει μόνο ημερομηνία εκδότη στο Mydata. Επίσης απαιτείται η διαβίβαση τρόπου εξόφλησης του παραστατικού ανεξαρτήτως ποσού από τον εκδότη ακόμη και στα απλογραφικά βιβλία, ενώ απαιτείται η καταχώρηση μη λειτουργικών πεδίων στα διαβιβαζόμενα παραστατικά όπως πχ ΑΦΜ εκδότη για ΑΛΠ δαπάνης. Όσο και να δηλώνετε έτοιμοι βλέπουμε πως η αποστολή χαρακτηρισμών παραστατικών με κωδικούς λογιστή για λογαριασμό πελάτη είναι πρακτικά αδύνατη σήμερα. Το Mydata καταχωρεί τα παραστατικά στο ηλεκτρονικό βιβλίο του λογιστή και όχι του πελάτη. Τέλος είναι ακόμη άγνωστο πως θα ενημερώνονται οι χαρακτηρισμοί εσόδων (πχ πωλήσεις εμπορευμάτων ή παροχή υπηρεσιών) που θα διαβιβάζουν οι ΦΗΜ σε ημερήσια βάση στο Mydata.
Ούτε η ΑΑΔΕ δεν είναι έτοιμη και σε λίγες μέρες θέλει να επιβάλλει μια εφαρμογή που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, ακόμα και σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.
Το ελάχιστο που απαιτούμε σήμερα είναι:
1. Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας και μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
2. Η προθεσμία διαβίβασης στο mydata να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται στα Ε.Λ.Π.
3. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.
4. Επιδότηση των λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και το στήσιμο της εφαρμογής.
5. Κατοχύρωση άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους. Ο μήνας Αύγουστος να καθιερωθεί ως μήνας αδείας των λογιστών.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να πάρει απόφαση το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ, η πλειοψηφία, πλήρως υποταγμένη στη λογική της ΠΟΦΕΕ, αρνείται οποιαδήποτε πρωτοβουλία από τους λογιστές.
Γι αυτό καταθέτουμε σήμερα την επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου