Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κατά το μήνα Μάρτιο. Τι ισχύει

 Τροποποίηση της υπ’ αρ. οικ. 23103/478/13-6-2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής του Μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ”» (Β’ 2274), όπως ισχύει. Ορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κατά το μήνα Μάρτιο.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η εφαρμογή του μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” ισχύει έως 31/2/2021 και μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κατά το μήνα Μάρτιο έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),

α. Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και το είδος των φορολογικών βιβλίων, ως εξής:

Μήνας ένταξης στον ΜηχανισμόΚύκλος εργασιών σε σχέση με τον οποίο υπολογίζεται η μείωση κατά τουλάχιστον 20%
Μάρτιος 2021Άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου- Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

i) Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Μήνας ένταξης στον ΜηχανισμόΚύκλος εργασιών αναφοράς
Μάρτιος 2021

Άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ενός εκ των τεσσάρων (4) μηνών δεν είναι θετικός, λογίζεται ο κύκλος εργασιών του Φεβρουαρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τέσσερα (4). Ειδικά για τις εντάξεις στον Μηχανισμό κατά τον μήνα Μάρτιο, εάν ο κύκλος εργασιών ενός εκ των μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 είναι μηδενικός και επιπλέον ο κύκλος εργασιών Φεβρουαρίου 2020 είναι μηδενικός, τότε λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019.

ii) Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία

Μήνας ένταξης στον ΜηχανισμόΚύκλος εργασιών αναφοράς
Μάρτιος 2021Άθροισμα του κύκλου εργασιών του τρίτου τριμήνου 2019, πολλαπλασιαζόμενο επί το ένα τρίτο (1/3) και του τέταρτου τριμήνου του 2019. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ενός εκ των δύο τριμήνων δεν είναι θετικός, λογίζεται ο κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου του  2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τέσσερα τρίτα (4/3).

β. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης, ως εξής:

Μήνας ένταξης στον ΜηχανισμόΚύκλος εργασιών σε σχέση με τον οποίο υπολογίζεται η μείωση κατά τουλάχιστον 20%
Μάρτιος 2021Άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου- Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς, για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ορίζεται ως ακολούθως:

Μήνας ένταξης στον ΜηχανισμόΑκαθάριστα έσοδα αναφοράς
Μάρτιος 2021Σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 διαιρεμένο δια τρία (3).
Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, η επιχείρηση έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Κατεβάστε την απόφαση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: