Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Κάπα Research: Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και δόσεις στεγαστικών δανείων

ΣΤΗΛΕΣ :: ΑΚΙΝΗΤΑ

Κάπα Research: Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και δόσεις στεγαστικών δανείων
Κάπα Research: Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και δόσεις στεγαστικών δανείων
30/1/2012
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Κίνημα «δεν έχω να πληρώσω φόρους αλλά και δόσεις στεγαστικών δανείων» έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι στο 29ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΠΟΜΙΔΑ) διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τους 40 φόρους και επιβαρύνσεις πάνω στην ακίνητη περιουσία.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε έρευνα της Καπα Research για την αγορά και την κατάσταση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και η μεγάλη ύφεση του κλάδου. Σύμφωνα με την έρευνα:
Οι μισοί ιδιοκτήτες (50,8%) δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ, ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ κ.λπ.) ενώ το 45,9% ότι θα μπορεί ή μάλλον θα μπορεί.
Επίσης, το 48,2% δηλώνει ότι το 2012 δεν θα μπορεί να εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου που πήρε για αγορά ακινήτου και το 44,6% ότι θα μπορεί ή μάλλον θα μπορεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σήμερα ένας στους έξι ιδιοκτήτες (16,5%) δηλώνει ότι εξοφλεί κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις.
Ομοβροντία δέχθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ καθώς σύμφωνα με την έρευνα: Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος αντιστοιχεί σε 1 ως 4 ενοίκια ετησίως. Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κ.λπ.).
Το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10% (για το 29% των περιπτώσεων), στο 63% των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50%. Στα καταστήματα, αντίστοιχα, μειώσεις ενοικίων από 20% ως 30% έγιναν στο 62% των περιπτώσεων.
Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (8,8%) ή στην αντικειμενική (6,6%). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4%).
Τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες (74,4%) αναφέρουν ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ζημιογόνο και μόλις το 17,9% ότι συμφέρει.
Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου, το οποίο «τρέχει» ακόμα.
Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση του ενεργειακού πιστοποιητικού, το 64 % διαφωνούν με το ενεργειακό πιστοποιητικό. Το 87% το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών και θεωρούν ότι θεσπίστηκε για εισπρακτικούς και όχι για ενεργειακούς λόγους. Εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά ακινήτων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς τόνισε ότι τα συνεχή φορολογικά μέτρα οδηγούν σε απαξίωση τα ακίνητα και εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες και ζήτησε εκτεταμένο «κούρεμα» των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Μεταξύ άλλων ζητούν κατάργηση του ΦΑΠ αναδρομικά από το 2011 λόγω της επιβολής του τέλους μέσω της ΔΕΗ. Ενοποίηση των φόρων κεφαλαίου (ΦΑΠ, ΤΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) σε ένα το πολύ φόρο πολύ χαμηλότερο του τέλους μέσω ΔΕΗ. Οχι αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας. Παροχή δυνατότητας εξόφλησης φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για χρέη άνω των 50.000 ευρώ για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους ή 150.000 ευρώ για τα οποία προωθείται ποινή κάθειρξης (5 ετών και άνω).

Δεν υπάρχουν σχόλια: