Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Εμμένουν στη διατήρηση 13ου, 14ου και κατώτατου μισθού οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμμένουν στη διατήρηση 13ου, 14ου και κατώτατου μισθού οι κοινωνικοί εταίροι.

Με τρεις συγκλίνουσες προτάσεις για τον 13ο, 14ο και τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις και μία διαφωνία στο πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι κοινωνικοί εταίροι έρχονται ενώπιον της κυβέρνησης.
Επιστολή θα αποστείλουν, αύριο, στην κυβέρνηση οι εργοδοτικοί φορείς και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), διατυπώνοντας τις θέσεις αναφορικά με τα κατώτατα ότια των μισθών του 2012 και προκειμένου να ζητήσουν την υιοθέτηση των προτάσεών τους. Ωστόσο η διαφωνία για το «πάγωμα», ενδέχεται να οδηγήσει σε νομοθέτηση των μέτρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που βέβαια βρίσκει αντίθετους τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, οι κοινές προτάσεις των εταίρων είναι οι εξής:
•Να διατηρηθεί στο σημερινό ύψος ο κατώτατος μισθός.
•Να μην υπάρξεικαμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό.
•Να μην καταργηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η ισχύ τους για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της σύμβασης.

Πού διαφώνησαν

Οι εργοδοτικοί φορείς ζήτησαν να «παγώσουν» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μην ισχύσει η αύξηση 2,6% από 1.7.2012 που περιλαμβάνεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην ισχύσουν οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι αυξήσεις τριετιών και πολυετιών.

Στο σημείο αυτό διαφώνησε η ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε να τηρηθούν όλα όσα περιέχονται στην σύμβαση.

Ταυτοχρόνως, απορρίφθηκε η «συμβιβαστική πρόταση» των εμπόρων (ΕΣΕΕ) να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους η σύμβαση και ακολούθως να «παγώσουν» οι αμοιβές για το 2013 και 2014.

Η ΓΣΕΕ δεν ήθελε να δεσμευτεί από τώρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ΣΕΒ επέμενε να μην δοθεί η αύξηση 2,6% του επομένου Ιουλίου.

Ως εκ τούτου στην επιστολή των κοινωνικών εταίρων προς την κυβέρνηση, θα καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για το σημείο αυτό.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας. «Για να αποτρέψουμε μία νομοθεσία για εμάς, χωρίς εμάς».

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε ως «άγονη και αποπροσανατολιστική» την κριτική που εκφράζεται κατά της τρόικας για τις σκληρές θέσεις της. «Μας παρέχουν τα δανεικά, που χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και φροντίζουν τα συμφέροντά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο κατήγγειλε το «πολιτικό σύστημα», το οποίο «δεν έκανε καλά τη δουλειά του» με αποτέλεσμα «να αντιμετωπίζουμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις, ή μειώσεις μισθών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος σημείωσε οι κοινωνικοί εταίροι διατύπωσαν ένα «κοινό συμπέρασμα με τις θέσεις τους» και προειδοποίησε «το πολιτικό σύστημα να μην υποχωρήσει ατάκτως στις απαιτήσεις της τρόικας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσμονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Δ. Ασημακόπουλος τόνισε προς τη κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν «τους ίδιους να αποφασίζουν στην ιδιωτική οικονομία», να σεβαστούν τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και «να μην τα κάνουν θάλασσα όπως τα έκαναν στο δημόσιο τομέα».

Τέλος ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΕΣΕΕ), κ. Β. Κορκίδης υπογράμμισε ότι «με τις θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή, δίνονται τα όπλα στην κυβέρνηση και τα κόμματα προκειμένου να διαπραγματευθούν με την τρόικα».

Πηγή Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: