Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση μισθών και δραστικές αλλαγές στη φορολογία ζητά το ΔΝΤ

Μείωση μισθών και δραστικές αλλαγές στη φορολογία ζητά το ΔΝΤ
...
Περαιτέρω αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων, ζητά μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του, που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις «ώστε να καταστεί η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική». Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό πως η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα αφορά στις αποκλίσεις του 2011- 2012, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ - περίπου 4,4 δισ. ευρώ.


Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή, η διαπραγμάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Καψής, διευκρίνισε ότι της τελικής συμφωνίας θα προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Στην έκθεση του ΔΝΤ για το νέο φορολογικό σύστημα, που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Προτείνονται, επίσης, αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μαζί με την απλοποίηση του συστήματος, θεωρείται οτι «μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα». Υπάρχουν και προτάσεις όπως η αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα τις οποίες όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δύο άλλων κομμάτων - εκτός του ΠΑΣΟΚ - που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, της ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ προτείνει:

•Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.
•Την απαλλαγή απο ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.
•Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν απο το εισόδημα των φορολογούμενων.
•Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί
•Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του απο άλλους φόρους επι των ακινήτων.
•Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%
•Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα
•Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.
•Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.
•Την ένταξη των αγροτων σε καθεστώς ΦΠΑ.
•Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμου ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.
•Τη δραστικη αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.
Π. Τόμσεν: Μιεώστε μισθούς,  προχωρήστε σε απολύσεις

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις είναι η σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο οποίος τονίζει την ανάγκη για μείωση μισθών και απολύσεις ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Κάνει μάλιστα λόγο για «δραματικά υψηλότερους μισθούς» στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, απαιτείται να συνδεθούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα και επικαλείται το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος. «Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός είναι 35% χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι 20% χαμηλότερος. Και η Ισπανία έχει τεράστια ανεργία. Η ανεργία στους νέους, που φθάνει στην Ελλάδα το 40%, αποτελεί κάτι σκανδαλώδες».

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «η ύφεση, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτες για μια χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα των υπερβαλλόντων ελλειμμάτων και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας».

Σχετικά με το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, σημειώνει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις που θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Τόμσεν τονίζει πως ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημοσίου και η κατάργηση θέσεων και οργανισμών θα φέρει αναπόφευκτα απολύσεις, ωστόσο σημειώνει ότι η μεγάλη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις.

Σε σχέση με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Τόμσεν σχολίασε πως είναι λάθος να βάζει κανείς «την άμαξα πριν από το άλογο», υποστηρίζοντας ότι η μείωση των συντελεστών θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Πρέπει πρώτα να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Αναφορικά με το καυτό θέμα των τραπεζών και την ενίσχυσή τους, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε την ανάγκη να μην κρατικοποιηθούν καθώς όπως σημειώνει, σε αυτόν τον τομέα έχει αποτύχει στο παρελθόν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Πάντως, ο επικεφαλής της τρόικας παραδέχθηκε πως έγιναν πολλά λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς δόθηκε έμφαση στη φορολογία και όχι στον εξορθολογισμό της διοίκησης μέσω περικοπής δαπανών. Παράλληλα ο κ. Τόμσεν «πέταξε διακριτικά το μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως  το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις ενός υπερβολικού ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλισθεί η ανεκτικότητα της κοινωνίας και η πολιτική υποστήριξη. Μάλιστα, εκτιμά πως «οι διάφοροι αξιωματούχοι –και εγώ– θα πρέπει ίσως να είναι πιο ευαίσθητοι στο να διασφαλιστεί ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ισορροπίας, όταν λέμε πως το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς».

http://tvxs.gr/news/ellada/drastikes-allages-sti-forologia-zita-dnt


Δεν υπάρχουν σχόλια: