Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Τρόικα: «Ξύρισμα» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Τρόικα: «Ξύρισμα» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
3/2/2012
Γενναίο «κούρεμα» στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο επέβαλε η τρόικα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τίθεται πλαφόν στο ύψος των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν και περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με χρέη προς το Δημόσιο μέχρι και τις 75.000 ευρώ. Ακόμη η τροπολογία προβλέπει ότι:

Ο αριθμός των δόσεων που μπορεί να διεκδικήσει ο φορολογούμενος περιορίζεται στις 24. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς το Δημόσιο έως 60 δόσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή «οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, όπως αυτά θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Παραμένει σε ισχύ τυχόν ποινική δίωξη σε βάρος των οφειλετών κατά τη διάρκεια της ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής.
Προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση δίνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου, αν και ο υπουργός Οικονομικών με απόφασή του μπορεί να παρατείνει την προθεσμία υπαγωγής. Ομως ακόμα και εάν παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, η ρύθμιση θα εξακολουθεί να αφορά τον διακανονισμό χρεών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: