Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μόνο δύο φόροι στα ακίνητα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο δύο φόροι στα ακίνητα
25/4/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Κατάργηση και ενοποιήσεις φόρων στα ακίνητα και μείωση των συντελεστών των φόρων μεταβίβασης συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδος ως αντίβαρο στην προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η ΤτΕ προτείνει τη θέσπιση μόνο δυο φόρων στα ακίνητα, ενός που θα επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις και ενός άλλου που θα επιβάλλεται στην κατοχή ακινήτων. Στην ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται ότι η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας την τελευταία τριετία έχει επιτείνει την ύφεση στην Κτηματαγορά.
Επίσης η ΤτΕ θεωρεί ότι οι συνεχείς εξαγγελίες και αναβολές για επιμέρους πρόσθετα μέτρα παρατείνουν την αβεβαιότητα και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ανάκαμψη της αγοράς και φέρνει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών όπως και η επιβολή ΦΠΑ στα επαγγελματικά ακίνητα φυσικών προσώπων. Για την αύξηση των αντικειμενικών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο η ΤτΕ συνιστά:
1. Σε κάθε περίπτωση να συνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων όσο και της κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων και της θέσπισης ή διατήρησης ενός πολύ μικρού αριθμού ενιαίων φόρων που θα αντικαταστήσουν το πλήθος των υπαρχόντων (π.χ. ενιαίος φόρος επί των συναλλαγών και ανάλογος ενιαίος φόρος επί της ιδιοκτησίας ακινήτων).
2. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών της αγοράς δεν θα πρέπει να γίνει με κάποιον οριζόντιο τρόπο -δηλαδή με κάποια ισοποσοστιαία μεταβολή όλων των αντικειμενικών τιμών που ισχύουν σήμερα- καθώς η μεταβολή των εμπορικών τιμών των ακινήτων από τις αρχές του 2007 έως σήμερα διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών περιοχών. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Πατήσια, Μεταξουργείο, Πλατεία Βικτωρίας κ.λπ.) αλλά και του Πειραιά (Δραπετσώνα, Νίκαια, Κερατσίνι, Πέραμα κ.ά.) παρουσίασαν τετραπλάσια μείωση σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των πιο αναβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας (Φιλοπάππου, Πλάκα, Κολωνάκι κ.ά.). Μεγαλύτερη πτώση των τιμών επίσης καταγράφεται σε «παλαιά» διαμερίσματα και ακίνητα μεγάλων αστικών κέντρων. Καταγράφεται ταχύτερη μείωση των τιμών των «παλαιών» διαμερισμάτων ηλικίας άνω των 5 ετών και των ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα έναντι της επαρχίας.
Οι μειώσεις στις εμπορικές τιμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΤτΕ από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τους δικηγορικούς συλλόγους, το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών και το Κτηματολόγιο προκύπτουν τα εξής:
Στην Αθήνα το 2011 οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 6,3% (από 3,2% το 2010) , στη Θεσσαλονίκη η μείωση άγγιξε το 6,6% (από 7,4% το 2010), σε άλλες μεγάλες πόλεις η πτώση περιορίστηκε στο 3,9% (από 5,3% το 2010) και στις λοιπές περιοχές κατά 3,2% (από 5,8% το 2010).
Με βάση την παλαιότητα στα νέα ακίνητα έως πέντε ετών η μείωση ήταν 4,4% το 2011 έναντι 5,6% των ακινήτων ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: