Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μείωση μισθών 10% φέτος και 9% το 2013


Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος την οποία παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος
Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος την οποία παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος

Τον ....κατήφορο παίρνουν οι μισθοί το τρέχον έτος. Οι μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να μειωθούν κατά 10% περίπου. Η τάση αυτή προβλέπεται πως θα διατηρηθεί και το 2013 κατά την διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις. Ως αποτέλεσμα θα προκύψει νέα μείωση των μισθών κατά 9% στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος την οποία παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος στην γενική συνέλευση των μετόχων της.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πραγματικές αποδοχές (προσμετράται και η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού) των εργαζομένων μειώνονται εφέτος για τρίτη στη σειρά χρονιά και το 2013 θα κλείσουν μία τετραετία σταθερής υποχώρησης.

Το 2010 υποχώρησαν κατά 9,1% πέρυσι κατά 6,4% και εφέτος μεταξύ 9,3% και 10,1% σε μέσα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην διετία 2012 – 2013 θα φθάσει έως το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και έως το 16,3% στον ιδιωτικό τομέα.

Επιτυγχάνεται έτσι από το 2013 κιόλας ο στόχος του Μνημονίου για μείωση κατά 15% έως το 2014.

Επίσης κατά πληροφορίες στην έκθεση ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να επισημαίνει ότι το διακύβευμα για την Ελλάδα παραμένει το εάν θέλει να βρίσκεται εντός του ευρώ ή όχι τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Προσθέτει πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο , στέλνοντας μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα. Πάντως ο κ. Προβόπουλος δεν θα θελήσει να κάνει ανοιχτή πολιτική παρέμβαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεων στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: