Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σε φορολογικό κλοιό οι μεγαλο-οφειλέτες Οσοι εντοπισθούν να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ ή έχουν εκδώσει πλαστά φορολογικά στοιχεία άνω των 300.000 ευρώ στο Δημόσιο θα βρεθούν με δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φορολογικό κλοιό οι μεγαλο-οφειλέτες
Οσοι εντοπισθούν να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ ή έχουν εκδώσει πλαστά φορολογικά στοιχεία άνω των 300.000 ευρώ στο Δημόσιο θα βρεθούν με δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά.
27/4/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Σε φορο-ελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν μέχρι τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, η «ελίτ» των φορολογουμένων, μεγάλες επιχειρήσεις και οι οφειλέτες του Δημοσίου που απειλούνται με δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας. Οσοι εντοπισθούν να μην έχουν αποδώσει στο δημόσιο ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ είτε έχουν εκδώσει πλαστά φορολογικά στοιχεία άνω των 300.000 ευρώ θα βρεθούν με δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά.
Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έδωσε εντολή στις ελεγκτικές και εισπρακτικές αρχές να προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των καταθέσεων σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, χωρίς προηγούμενη ακρόαση του φορολογούμενου. Μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από τη δέσμευση των λογαριασμών θα επιδίδουν στο φορολογούμενο, για τον οποίο έχουν στοιχεία για φοροδιαφυγή, κλήση προς ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Έκθεση Ελέγχου. Με το νέο Μνημόνιο το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί:
  • 150 φορολογούμενοι υψηλού εισοδήματος.
  • 600 ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • 600 φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • 5.000 φορολογούμενοι για μη απόδοση ΦΠΑ.
Επίσης θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και να έχει εισπραχθεί το 50% των φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί.
Σκάφη
Το ενδιαφέρον των φορο-ελεγκτών έχει επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων ενώ εντελώς αιφνιδιαστικά χθες προστέθηκε μία ακόμη κατηγορία: Εκατόν τέσσερις Έλληνες ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών αναψυχής που έχουν έδρα την Ολλανδία. Η λίστα με τα ονόματα των σκαφάτων έφθασε στο ΣΔΟΕ από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα ελληνικό αίτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ολλανδικές αρχές απέστειλαν και τα παραστατικά αγοράς, τις άδειές τους ακόμα και τις διευθύνσεις κατοικίας τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για μόνιμους κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στη φορολογική δήλωσή τους την αγορά του σκάφους για να αποφύγουν το «πόθεν έσχες» αλλά και το τεκμήριο διαβίωσης. Τα 104 σκάφη βρίσκονται στις μαρίνες του Λαυρίου, της Ζέας, της Κρήτης, της Κέρκυρας και του Βόλου. Τα σκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι αξίας από 800.000 έως 5.000.000 ευρώ.
Ελεγχος
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν ήδη λάβει εντολές να ελέγξουν το «πόθεν έσχες» των συγκεκριμένων φορολογουμένων και στη συνέχεια ακολουθώντας -σε αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις και τις τραπεζικές τους καταθέσεις- τις διαδρομές του χρήματος εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ενώπιον υποθέσεων φοροδιαφυγής ή και ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος.
Η κίνηση των Ολλανδών κινητοποίησε τα στελέχη του ΣΔΟΕ και σχεδιάζουν να αποστείλουν υπομνήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τα οποία θα ζητούν στοιχεία για Έλληνες που έχουν θαλαμηγούς με έδρα τη χώρα τους και είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: