Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το ποσοστό της προκαταβολής φόρου για το 2012 για ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Κοινοπραξίες, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.


Το ποσοστό της προκαταβολής φόρου για το 2012 για ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Κοινοπραξίες, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το ποσοστό της προκαταβολής φόρου για το 2012 για ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Κοινοπραξίες, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 111§1 του ΚΦΕ, όπως ισχύει με το ν. 3697/2008 αυξήθηκε από εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) σε ογδόντα τοις εκατό (80%) το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στις ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και λοιπά νομικά πρόσωπα του άρθρου 101§1 του ΚΦΕ (κερδοσκοπικού χαρακτήρα).
Η Bεβαίωση προκαταβολής φόρου γίνεται με την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου. 

 

 Προκαταβολή ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Κοινοπραξίες, Συνεταιρισμοί, Φυσικά πρόσωπα

  • Προκαταβολή φόρου εισοδήματος 80% για τις ΑΕ, ΕΠΕ, συνεταιρισμών και λοιπών νομικών προσώπων του άρθρου 101§1 ΚΦΕ.
  • Για τις ημεδαπές τραπεζικές Α.Ε. και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών ισχύει προκαταβολή 100%.


Το ποσοστό της προκαταβολής φόρου για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου

Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα (άρθρου 101§2 ΚΦΕ) το ποσοστό της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 55%.

  Το ποσοστό της προκαταβολής φόρου για τα -υπό εκκαθάριση- μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.


Βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος και στην περίπτωση που η εκκαθάριση της ανώνυμης εταιρίας, της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, του συνεταιρισμού κ.λπ., διαρκεί πέραν του έτους, υποβάλλεται προσωρινή δήλωση με βάση τις διατάξεις του άρθρου 107§2 του ΚΦΕ, για τα εισοδήματα εκάστου έτους εντός μηνός από της λήξεως τούτου.


Πίνακας ποσοστών προκαταβολής φόρου 2012 ανά κατηγορία



Τραπεζικές ΑΕ και τα Υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών 100%.

Ημεδαπές Α.Ε. 80%

Ημεδαπές Ε.Π.Ε. 80%

Δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα 80%

Συνεταιρισμοί που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους 80%

Αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρίας 80%.

Κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων 80%

Για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα 55%
Για τα φυσικά πρόσωπα σημειώνουμε ότι η προκαταβολή είναι 55% και ορίζεται στο άρθρο 52 του ΚΦΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: