Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση ή Αυτόφωρο από τα εισπρακτικά μέτρα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :: ΕΛΛΑΔΑ
Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση ή Αυτόφωρο από τα εισπρακτικά μέτρα

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση ή Αυτόφωρο από τα εισπρακτικά μέτρα
20/6/2012
Κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ετοιμάζει η εφορία για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 300 ευρώ, στην περίπτωση που για ακόμη μια φορά αδιαφορήσουν και δεν σπεύσουν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που λήγει στις 29 Ιουνίου.
Κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ετοιμάζει η εφορία για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 300 ευρώ, στην περίπτωση που για ακόμη μια φορά αδιαφορήσουν και δεν σπεύσουν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που λήγει στις 29 Ιουνίου. Παράλληλα με Αυτόφωρο κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και το χρέος τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων εις χείρας τρίτων, δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 300 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίο μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, καθώς η εφορία έχει δικαίωμα να το κατάσχει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξέδωσε οδηγό με τα εισπρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει το Δημόσιο κατά των οφειλετών. Αναλυτικά:
1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
β) Κατάσχεση ακινήτων.
Επίσης είναι δυνατή, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.
2. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμός;
Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας. Εν τω μεταξύ ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, ύστερα από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.
Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μετεγγγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
3. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
4. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: