Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΑΝΟΔΟΣ ΩΣ 18% Η ακρίβεια καλά κρατεί


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :: ΕΛΛΑΔΑ
Η ακρίβεια καλά κρατεί

ΑΝΟΔΟΣ ΩΣ 18%

Η ακρίβεια καλά κρατεί
20/6/2012
Eνώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τα εισοδήματα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 20%, η καταναλωτική ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά και ανεργία ξεπερνά το 22%, εντούτοις οι τιμές σε τρόφιμα, είδη άμεσης ανάγκης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας είναι υψηλότερες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Αυξήσεις έως και 18% σε σχέση με πέρυσι στις τιμές των αγαθών που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» καταγράφει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Κι ενώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τα εισοδήματα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 20%, η καταναλωτική ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά και ανεργία ξεπερνά το 22%, εντούτοις οι τιμές σε τρόφιμα, είδη άμεσης ανάγκης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας είναι υψηλότερες.
Το παράδοξο αυτό γεγονός αποκαλύπτουν οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης για το μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης (www.e-prices.gr) οι αυξήσεις που καταγράφονται είναι 18,23% στη ζάχαρη. Ακριβότερα κατά 10% πωλούνται τα αναψυκτικά. Η μαρμελάδα έχει ανατιμηθεί 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια 7,87%, οι χυμοί φρούτων είναι ακριβότεροι 7,1%, η μαργαρίνη έχει τιμές υψηλότερες 7,29% σε σχέση με πέρυσι, το αλάτι και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις 6,9%, τα αλλαντικά 6,3%, το γάλα 6% κ.ο.κ.
Στη λίστα αυτή του υπουργείου περιλαμβάνονται 59 προϊόντα από τους κλάδους της διατροφής, των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, ατομικής φροντίδας, αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Από αυτά, τα 37 παρουσιάζουν σε ετήσια βάση αυξήσεις.
Οι ανατιμήσεις αποδίδονται κατά κύριο λόγο στο κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει αναγκάσει τις βιομηχανίες και τις πολυεθνικές σε αναπροσαρμογές των τιμών σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν «ζεστό» χρήμα. Λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και των σεναρίων που θέλουν τη χώρα μας να βγαίνει από το ευρώ ξένοι προμηθευτές ελληνικών εταιριών έκοψαν τις πιστώσεις ζητώντας την προπληρωμή των παραγγελιών. Δηλαδή ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα πιέζονται από τους προμηθευτές τους να πληρώνουν την αξία των εισαγωγών πριν αυτές καλά, καλά εκτελεστούν. Οι ξένες επιχειρήσεις δεν δέχονται ούτε και τις εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών κι έτσι οι Έλληνες οδηγούνται στην πληρωμή με μετρητά. Με δεδομένη την αδυναμία των τραπεζών να δανείσουν, η κατάσταση στα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο απελπιστική. Έτσι όλο αυτό το κόστος το μετακυλούν στην κατανάλωση.
Τα υπόλοιπα αίτια των αυξήσεων είναι το «ράλι» των διεθνών τιμών στα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες, η άνοδος του κόστους παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στους χυμούς.
Ταυτόχρονα, οι τιμές ανεβαίνουν και λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων. Ζάχαρη, καφές, γάλα, κρέατα, έλαια κλπ. γνωρίζουν πρωτόγνωρες αυξήσεις στις τιμές τους, αν και αυτές τους τελευταίους μήνες αποκλιμακώνονται.
Άλλος ένας λόγος για τον οποίο διαπιστώνονται στην ελληνική αγορά οι ανατιμήσεις είναι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τους χυμούς. Οι επιχειρήσεις παραγωγής των μη αλκοολούχων ποτών δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη διαφορά με αποτέλεσμα αυτή να περάσει στην κατανάλωση.
Η άνοδος των τιμών των καυσίμων, του φυσικού αερίου και των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει επίσης επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: