Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τα 14 σημεία της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη


Σε 14 σημεία προγραμματικών δεσμεύσεων συμφώνησαν ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ, μετά από την τριήμερη διαβούλευση των εκπροσώπων των τριών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κέρδους», στο 8σέλιδο κείμενο υπάρχουν οι εξής δεσμεύσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:

1. Οχι απολύσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. Οχι περικοπές μισθών και συντάξεων.
3. Ανακεφαλαιοποίηση Αγροτικής Τράπεζας ως μοχλός ανάπτυξης.
4. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.
5. Ρύθμιση για δανειολήπτες (η δόση των χρεών θα είναι το ανώτερο έως το 30% του μισθού).
6. Επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
7. Επιστροφή από τον Σεπτέμβριο στα προηγούμενα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων.
8. Διατήρηση στα σημερινά επίπεδα της φορολόγησης επιχειρήσεων.
9. Δεν αλλάζει ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό - παρά τη σαφή και ρητή προεκλογική δέσμευση του ίδιου του κ. Αντώνη Σαμαρά.
10.Ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη.

Ως προς το πολιτικό σύστημα η συμμαχική κυβέρνηση συμφώνησε σε:
11. Μείωση κατά 20% της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
12. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης για νεοεισερχόμενους βουλευτές/πλαφόν για τους παλαιότερους.
13. Δήμευση περιουσιών σε πολιτικά πρόσωπα εφόσον δεν μπορούν να αποδείξουν από που προήλθαν τυχόν έσοδα.
14. Αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες όλων των πολιτικών μεταξύ των οποίων και των αρχηγών.

Στη διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, που διένειμε το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα». Η αναφορά αυτή έγινε για προφανείς λόγους, ώστε να μην θεωρείται «ειδικού σκοπού» ή «προσωρινή» η συμμαχική κυβέρνηση.

Στόχος της είναι «να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης (μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στόχος επίσης της κυβέρνησης είναι «να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον». Στην κοινή ανακοίνωση των τριών κομμάτων αναφέρεται επίσης ότι «η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα».

Ενώ κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι «δεν θα αποτελείται από φέουδα κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια». Προαναγγέλλεται εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της». Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί «η άσκηση νομοθετικού έργου και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας προκειμένου να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Ολόκληρη η διακήρυξη

Η διακήρυξη της κυβέρνησης συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ που επεξεργάστηκε η εξαμελής επιτροπή των τριών κομμάτων πάνω στην οποία θα στηριχθεί είναι:

«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης (μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος, επίσης, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.
Δεν θα αποτελείται από ?φέουδα? κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ετσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Πηγή κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: