Σχέδιο για μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών
ΡΥΘΜΙΣΗ μόνιμου χαρακτήρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 60 χαμηλές μηνιαίες δόσεις χωρίς πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που «τρέχει» αυτή την περίοδο (με καταληκτική προθεσμία ένταξης την 29η Ιουνίου) προβλέπει περιορισμένο αριθμό δόσεων (έως 48) και πολύ χαμηλά πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν. Με στόχο την αύξηση των εσόδων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο για μια σαρωτική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τη ρύθμιση αυτή θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιοσδήποτε φορολογούμενος, ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής του. Την πρόταση βλέπει με «θετικό μάτι» και η τρόικα στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου. Η τρόικα αρχίζει να αποδέχεται την επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών ότι τα κρατικά ταμεία δεν θα ενισχυθούν με φορολογικά πρόστιμα που «παγώνουν» στα δικαστήρια, ούτε με κατασχέσεις ακινήτων που δεν ωφελούν το Δημόσιο, αλλά με «ευκολίες πληρωμής» σε αυτούς που ήδη χρωστάνε και έχουν λίγα χρήματα διαθέσιμα για να αποπληρώσουν σιγά - σιγά τα χρέη τους.
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι η νομοθεσία αφήνει περιθώριο για νέα ρύθμιση χρεών, μόνιμου χαρακτήρα, που θα προβλέπει τα εξής:
- Διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα (με επέκταση στις 60 βάσει αυστηρών προϋποθέσεων). Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.
- Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.
- Δεν θα υπάρχει κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Σήμερα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές προς το δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
- Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.
- Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).
Ο ΦΠΑ
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται και ένα επιπλέον μέτρο για τις επιχειρήσεις με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από το χρόνο καταβολής. Σήμερα ο ΦΠΑ καταβάλλεται μαζί με την περιοδική δήλωση. Το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο βασίζεται στην ευρωπαϊκή πρακτική, όπου δίνεται χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την καταβολή του ΦΠΑ.
Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.
Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ ώστε να μπορεί να «κυνηγάει» τους υπόχρεους με την απειλή του αυτοφώρου και των ποινικών διώξεων στην περίπτωση που δεν τον πληρώσουν έγκαιρα.
Πηγή: Express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου