Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πρώτο μέτρο της κυβέρνησης η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%

Πρώτο μέτρο της κυβέρνησης η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%


AΜΕΣΗ μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%, σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από την τουριστική σεζόν.

Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Εκτός από το χώρο της εστίασης θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της ελληνική οικονομίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο η μείωση του υψηλού ΦΠΑ θα γίνει με υπουργική απόφαση και ακολούθως θα καταρτιστεί και νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει εκτός από τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, τη μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 9% (στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα)  και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (που αφορά ειδικά τις τουριστικές επιχειρήσεις).

Σε όλα αυτά βεβαία θα πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα, που αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν και ισοδύναμα μετρά που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του φόρου ώστε να καμφθούν πιθανές αντιδράσεις από την τρόικα που δεν έχει πειστεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης (λόγω της μείωσης του φόρου) θα ενισχύσει αντί να μειώσει τα έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 50% των δαπανών του τουριστικού πακέτου αφορά την εστίαση και ως εκ τούτου οι εταιρίες του κλάδου, λόγω του υψηλού ΦΠΑ, έχουν χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες έχουν αντίστοιχο συντελεστή από 7% έως 10%.


Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως με την  αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από πέρυσι έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 50% έως 70% στα εστιατόρια, ενώ μείωση 30% έως 40% παρουσιάζουν και οι διανομές κατ'Α οίκον. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν κόψει κατά 88% τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια - καφετέριες.


Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: