Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΠΟΕ- ΔΟΥ «Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :: ΕΛΛΑΔΑ
«Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν»

ΠΟΕ- ΔΟΥ

«Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν»
28/6/2012
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον 1,5 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 5,5 εκατ. τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες
«Με τη λήψη των νέων εκκαθαριστικών και των ειδοποιητηρίων για τους φόρους ακινήτων οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να ζήσουν. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουν φόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον 1,5 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί σε σύνολο 5,5 εκατ. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, καταθέτοντας προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την ανακούφιση των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η ΠΟΕ- ΔΟΥ προτείνει την επιβολή ανώτατου ορίου μηνιαίας καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων (εκκαθαριστικά εισοδήματος, φόρου ακινήτων, ληξιπρόθεσμα) για την ανακούφιση των φορολογούμενων. Η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες προτείνει, το όριο αυτό να είναι συνάρτηση του εισοδήματος των φορολογούμενων και να προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων και ενοίκιο.
Ειδικότερα προτείνει το όριο αυτό να καθορίζεται ως εξής:
- Μέχρι 650 ευρώ ατομικό εισόδημα οι εφοριακοί προτείνουν το ποσοστό μηνιαίας δόσης χρέους να είναι μηδενικό (δηλαδή να παγώνουν οι φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου μέχρι τη βελτίωση της φοροδοτικής του ικανότητας).
- Από 651 έως 1.000 ευρώ ποσοστό 10%. - Από 1.001 έως 1.500 ευρώ, 15% και - Από 1.501 έως 2.000 ευρώ, 20%. Η πρόταση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος), χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-5-2012 (εκτός ΦΠΑ και ΦΜΥ) και χρέη που θα βεβαιωθούν στις εφορίες μέσα στο 2012.
Η Ομοσπονδία ζητάει ακόμη τη συγκρότηση μόνιμης Εθνικής Επιτροπής «Διαλόγου για το Φορολογικό Σύστημα».
Επίσης, προκειμένου να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις προς τις οποίες έχει οφειλές το δημόσιο, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΔΟΥ πρότειναν να λαμβάνουν ένα ειδικό πιστοποιητικό με τη βεβαιωμένη απαίτησή τους (από τον δημόσιο φορέα) με την οποία θα μπορούν να εξοφλούν φόρους και άλλες οφειλές τους. Τέλος πρότειναν τη διενέργεια καθολικού ελέγχου πόθεν έσχες των εφοριακών.
ΑΠΕ

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Οι φόροι θα «πνίξουν» τους πολίτες

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΔΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΔΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς
Νέα «γενιά» οφειλετών του Δημοσίου και εκρηκτική αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών που ήδη υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, προβλέπουν οι εφοριακοί, στην περίπτωση που το νέο οικονομικό επιτελείο δεν προωθήσει άμεσα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Ήδη οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους φορο-λογαριασμούς και συγκεκριμένα το «φουσκωμένο» φόρο εισοδήματος που προκύπτει για τα εισοδήματα του 2011, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το ειδικό τέλος ακινήτων 2012 και τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011).
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χ. Νικολακόπουλος «με τη λήψη των νέων εκκαθαριστικών και των ειδοποιητηρίων για τους φόρους ακινήτων οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για να ζήσουν. Θα πρέπει μόνο να πληρώνουν φόρους. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν». Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) κατέθεσαν τέσσερις προτάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και τη θέσπιση μόνιμης επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς οι φόροι που έρχονται θα πνίξουν τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης βάσει της οποίας το ποσό του φόρου που θα αποδίδουν οι φορολογούμενοι κάθε μήνα για τους φόρους που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων και τους φόρους ακινήτων να ανέρχεται το πολύ στο 20% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους που απομένει, αν αφαιρεθεί η δόση του στεγαστικού δανείου ή το ενοίκιο.
Πιο αναλυτικά, προτείνουν:
Για τους φορολογούμενους με καθαρό μηνιαίο εισόδημα έως 650 ευρώ να «παγώσουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις χωρίς να διαγραφούν και να ξεκινήσει η εξόφλησή τους όταν οι φορολογούμενοι βρεθούν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Για τους φορολογούμενους με καθαρό εισόδημα από 651 - 1.000 ευρώ η μηνιαία δόση να αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματός τους.
Για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.001 - 1.500 ευρώ η μηνιαία δόση να είναι το 15% του εισοδήματος.
Για τους φορολογούμενους με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.500- 2.000 ευρώ να πληρώνουν κάθε μήνα το 20% του καθαρού εισοδήματός τους.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: