Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για νέες ανατροπές στα εργασιακά


ΤΡΟΙΚΑ

Αντιδράσεις για νέες ανατροπές στα εργασιακά

Αντιδράσεις για νέες ανατροπές στα εργασιακά
Του Γιώργου Γάτου
«Δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας». Με αυτή τη δήλωση κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιβεβαίωσαν το χθεσινό δημοσίευμα της «Η» για τις νέες αλλαγές που ζητά η τρόικα να γίνουν στις αποζημιώσεις, στα ωράρια εργασίας και στο πενθήμερο.
Οι ίδιοι κύκλοι προανήγγειλαν, ταυτόχρονα, την απόφαση της κυβέρνησης όχι μόνον να ζητήσει χρόνο αλλά και να διαπραγματευτεί τις ζητούμενες ανατροπές σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών με την τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας».
Οι ανατροπές 
Με αυτή την επίσημη θέση, η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των προτάσεων της τρόικας που μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της «Η» προκάλεσαν αντιδράσεις στους κόλπους των συνδικάτων (στη ΓΣΕΕ έγιναν εισηγήσεις ακόμη και για την κήρυξη γενικής απεργίας) και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο το e-mail είναι «κείμενο εργασίας» που απεστάλη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και «περιλαμβάνει εκτός από ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση τα οποία βρίσκονται, τα περισσότερα, σε φάση υλοποίησης (π.χ. μείωση εργοδοτικών εισφορών, ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα κ.λπ.) θέματα τα οποία έχουν τεθεί, κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά».
«Ολοι οι υπουργοί που εμπλέκονται σε μεγάλες διαβουλεύσεις με την τρόικα παρουσιάζουν μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων οι οποίες, άλλες γίνονται δεκτές και άλλες όχι», δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.
Το e-mail 
Οι αλλαγές, σύμφωνα με το e-mail, έχουν στόχο να μειώσουν περαιτέρω το κόστος των επιχειρήσεων. Η τρόικα ζητά:
Να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση στα μέτρα για τους μισθούς και τις συμβάσεις που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν.
Να μειωθούν τα άλλα (μη μισθολογικά) κόστη εργασίας που επηρεάζουν την είσοδο και την έξοδο από την αγορά εργασίας (τίθεται εμμέσως θέμα μείωσης των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απόλυσης ή και συνταξιοδότησης επηρεάζοντας το κόστος αντικατάστασης των εργαζομένων).
Να αυξηθεί η ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του 5ημέρου), αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης, κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωϊνής και της απογευματινής βάρδιας.
Το καθεστώς καθορισμού του κατώτατου μισθού (που παραμένει ανοικτό και έχει αποφασιστεί να ορίζεται διά νόμου με μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους) να εξεταστεί λεπτομερώς έτσι ώστε να υποστηρίζει την απασχόληση.
Να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης της υψηλής ανεργίας έτσι ώστε να μη γίνει διαρθρωτική.
Να περιοριστούν οι διοικητικές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
Να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με ουδέτερο σε ό,τι αφορά τα έσοδα τρόπο (δηλ. να μην υπάρξουν απώλειες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: