Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία


ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία

«Πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με την αδήλωτη εργασία και την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών» ζητά ο Γ. Βρούτσης με επιστολή του στο Σώμα Επιθεωρη
«Πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με την αδήλωτη εργασία και την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών» ζητά ο Γ. Βρούτσης με επιστολή του στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Του Γιώργου Γάτου
Σήμα για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις, τον εντοπισμό των ανασφάλιστα απασχολούμενων και την επιβολή κυρώσεων δίνει στο Σώμα Επιθεωρήσεις Εργασίας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης. Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε επερχόμενες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.
«Η αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης», υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τους επιθεωρητές ο υπουργός, τονίζοντας ότι η μεγάλη έκταση της εισφοροδιαφυγής (πάνω από 25%) υποβαθμίζει τα δικαιώματα και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αποδυναμώνει τα δημόσια έσοδα και τη χρηματοδοτική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και υπονομεύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Μάχη» 
Ο υπουργός κηρύσσοντας «εθνική μάχη» κατά της αδήλωτης εργασίας ζητά ειδικότερα «πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με την αδήλωτη εργασία και την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών».
Μέτρα 
Νέα παρέμβαση για τη λήψη δέσμης μέτρων που θα αποθαρρύνουν την απασχόληση ανασφάλιστων και την αποφυγή της πληρωμής εισφορών έκανε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ χαρακτηρίζει ως επαναλαμβανόμενο λάθος την περικοπή των συντάξεων και εκτιμά ότι θα οδηγήσει, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των ταμείων από το κράτος, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης σε πλήρες αδιέξοδο.
«Για να έχουν μέλλον οι συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί ο ένας στους τρεις εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστος, μια στις δύο επιχειρήσεις να απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και να μένουν απλήρωτες οφειλές πάνω από 6,7 δισ. ευρώ» τονίζει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ ζητώντας, αντί της εύκολης λύσης των περικοπών, να ενταθούν οι έλεγχοι και να εφαρμοστούν μέτρα όπως:
Η διασύνδεση του ΙΚΑ με το TAXIS, να απλουστευθεί η νομοθεσία, να μειωθεί σε 1 - 4 μήνες η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των οφειλών με δυνατότητα κατάσχεσης ακόμη και μετοχών και να μπαίνει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρώνουν μισθούς και εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: