Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΕΓΧΟΙ Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας


ΕΛΕΓΧΟΙ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για να αποφύγουν την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει λάβει εντολή ξεκινήσει μέσα στον μήνα εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπίσει όλους τους συγκεκριμένους παραβάτες.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους θα ελεγχθούν 8.500.000 φορολογούμενοι (ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες) για να διαπιστωθεί αν απέκρυψαν μέρος των εισοδημάτων τους.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται, ειδικά για φέτος, την επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του ετησίου εισοδήματος του παραβάτη, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων που προβλέπει εδώ και πολλά χρόνια η ισχύουσα νομοθεσία.
Όποιος εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει δήλωση εισοδήματος, αν και είναι υπόχρεος, χάνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, καθώς δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσκομίσει τις αποδείξεις που μάζεψε το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, όποιος εντοπίζεται να μην έχει υποβάλει δήλωση:
- θα χρεώνεται και με προσαύξηση 1,5% επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου εισοδήματος για κάθε μήνα που παρήλθε μετά τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση.
- δεν θα έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στις διευκολύνσεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την εξόφληση των φόρων έως και σε 7 μηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: