Από ποιες τράπεζες ΔΕΝ θα πάρουμε βεβαιώσεις για τους τόκους
Λίστα με τράπεζες οι οποίες θα στείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία με τους τόκους των καταθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών –κάτι που σημαίνει ότι γι’ αυτές τις τράπεζες δεν θα χρειαστεί να τρέχουμε για βεβαίωση- ανακοίνωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων. Όμως, εγκύκλιος ακόμη δεν έχει βγει, δηλώσεις υποβάλλονται και η διαδικασία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Τι έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας;
1.Έναν νόμο ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να δηλωθεί το σύνολο των τόκων που έχουμε εισπράξει κατά τη διάρκεια του 2012.
2.Νόμος επιβάλλει και στις τράπεζες να μας αποστείλουν τις βεβαιώσεις με τους τόκους που εισπράξαμε πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος δεν εφαρμόζεται.
3.Μια δήλωση του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων ότι δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωση τόκων για ποσά μέχρι 250 ευρώ ανά φορολογούμενο και όχι ανά τράπεζα. Η δήλωση βέβαια, από μόνη της δεν έχει αξία. Πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ακόμη περιμένουμε. Όσοι υποβάλλουν δηλώσεις αυτή τη στιγμή, βασιζόμενοι στη δήλωση Θεοχάρη, τυπικά αυθαιρετούν.
4.Μια (σημερινή) δήλωση Θεοχάρη ότι κάποιες τράπεζες θα στείλουν τα στοιχεία των τόκων στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου τα ποσά να εμφανιστούν στις φορολογικές μας δηλώσεις Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες; Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς αλλά και οι θυγατρικές τους. Και οι υπόλοιπες τράπεζες; Γίνονται προσπάθειες δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
Και εδώ αρχίζει το …πάρτι. Πλήθος τα ερωτήματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει κανείς.
- Η τράπεζα Alphaστέλνει στοιχεία για τον φορολογούμενο Χ για τον οποίο προκύπτουν τόκοι 150 ευρώ. Στέλνει και η Eurobankακόμη 200 ευρώ. Κανονικά, ο φορολογούμενος πρέπει να εμφανίσει τόκους 350 ευρώ στη δήλωσή του. Ποιος θα κάνει την πρόσθεση; Ας υποθέσουμε ότι αυτό θα το κάνει η ΓΓΠΣ οπότε το ποσό θα εμφανιστεί κανονικά στη δήλωση. Τι γίνεται όμως αν το άθροισμα των δύο τραπεζών είναι 200 ευρώ και υπάρχει μια τράπεζα η οποία δεν θα στείλει στοιχεία στην οποία υπάρχουν τόκοι επιπλέον 100 ευρώ που ανεβάζουν το όριο πάνω από τα 250 ευρώ; Θα ψάχνει ο φορολογούμενος να μάθει ποια τράπεζα έστειλε τους τόκους και ποια όχι για να εντοπίσει ποια λείπει;
- Τι γίνεται με τους λογαριασμούς των συνδικαιούχων; Πώς θα γίνει η μοιρασιά των τόκων ανά ΑΦΜ; Θα την κάνει η ΓΓΠΣ; Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι ο φορολογούμενος θα μπορεί να διορθώσει τα στοιχεία που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση. Και πώς θα τα διορθώσει όταν δεν θα έχει εικόνα από πού προκύπτει το ποσό που εμφανίζεται στη φορολογική του δήλωση; Διότι αυτό που θα βλέπει είναι ένα ποσό στον κωδικό της δήλωσης. Δεν θα γνωρίζει ποια τράπεζα έχει στείλει τι.
- Αν κληθούμε για έλεγχο (και φέτος θα κληθούν πολλοί για έλεγχο όπως ανέφερε σε προχθεσινό του δημοσίευμα το fpress.gr καθώς δεν θα ισχύσει ο κανόνας του ελέγχεται όποιος έχει επιστροφή άνω των 1500 ευρώ) τι ακριβώς θα προσκομίσουμε; Θα πρέπει να έχουμε τις βεβαιώσεις ή όχι; Θα πούμε στον ελεγκτή ότι τα στοιχεία τα έχει στείλει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών;
- Αν η τράπεζα που υποτίθεται ότι θα στείλει ηλεκτρονικά τους τόκους κάνει λάθος, ποιος φέρει την ευθύνη; Διότι τη φορολογική δήλωση την υπογράφει ο φορολογούμενος όχι η τράπεζα.
Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια ερωτήματα, και μόνο το ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος που θα καθορίζει πως θα δηλωθούν εισοδήματα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, και μόνο το ότι κάποιοι έχουν ήδη υποβάλλει δηλώσεις χωρίς να γνωρίζουν αν κάνουν το σωστό ή το λάθος, λέει πολλά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου