Είμαστε φοροεισπράκτορες
Εκκληση για «αποφορολόγηση» των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μειωθούν τα βάρη που σηκώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απευθύνει στην κυβέρνηση η διοίκηση της ΔΕΗ με παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Αρθούρου Ζερβού.
Επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις για το ακριβό ρεύμα στην Ελλάδα, όπου το κόστος ενέργειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης βαριάς βιομηχανίας της χώρας επισημαίνει ότι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μόνο το 53% των χρεώσεων αντιπροσωπεύει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι φόροι και τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στο Δημόσιο. «Μεγάλο μέρος των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος σχετίζονται με διάφορους φόρους και τέλη τα οποία δεν έχουν σχέση με τις χρεώσεις προμήθειας για την ηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ, ενώ το σκέλος που αφορά μόνο το κόστος της ενέργειας επιβαρύνεται επίσης από την υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» σημειώνει ο Αρθούρος Ζερβός, τονίζοντας πως «πιστεύουμε στην ανάγκη ελάφρυνσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από την υπερβάλλουσα φορολογία και τα λοιπά τέλη».
Ανάλογες επισημάνσεις για δραματική φορολόγηση της ενέργειας έκανε την περασμένη εβδομάδα κατά την εξέτασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος. Ο Ν. Βασιλάκος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ επιβολής φόρων στην ενέργεια από το 2011, καθώς μπήκαν δεκαπλάσιοι φόροι σε σχέση με τα ελάχιστα που δέχεται η κοινοτική οδηγία για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, και είναι αναγκαία η μείωσή τους.
Πιέζουν οι βιομήχανοι
Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που κυρίως οι βιομήχανοι πιέζουν τη ΔΕΗ να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους παραγωγής της, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς. Παράλληλα, η εκτίναξη των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος σε επίπεδα που ξεπερνούν πλέον το 1,7 δισ. ευρώ (από αυτά τα 960 εκατ. ευρώ είναι οφειλές νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης, άλλα 430 εκατ. ευρώ από τη βαριά βιομηχανία, 180 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και 150 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση) έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία την Επιχείρηση, η οποία επιβαρύνεται με καθαρό χρέος που προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Για το 9μηνο του 2014 η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες έσοδα 4,424 δισ. ευρώ (-1,5%) και εκτίναξη καθαρών κερδών στα 121,8 εκατ. ευρώ από 6,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου