ΠΑΓΩΜΑΡΑ
Ποια μέτρα - σοκ απαίτησαν οι τροικανοί - Ασφυκτικές πιέσεις για παράταση του Μνημονίου έως και έξι μήνες
Μέτρα της τάξης των 2,5 δις ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» στα δημοσιονομικά, απαίτησαν οι δανειστές από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που έληξαν χθες στο Παρίσι.
Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις προκύπτει ότι πέραν των επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, οι τροικανοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να λάβει τα εξής μέτρα για ενίσχυση των εσόδων σε μόνιμη ωστόσο βάση:
1. Να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι επιχειρήσεις.
2. Να μειωθούν οι συντάξεις ή εναλλακτικά να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5% στο 13%.
Σε θέματα όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μισθολογικό κόστος φαίνεται πως με αμοιβαίες υποχωρήσεις υπήρξε σύγκλιση.
Όμως, το γεγονός ότι οι τροικανοί επιμένουν στη δημοσιονομική «τρύπα», παρά τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, δείχνει ότι ίσως να μη θέλουν να κλείσει η συμφωνία. Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν φαίνεται ότι πιο αδιάλλακτη στάση έδειξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο οποίος άλλαζε συνεχώς απόψεις και μετακινούνταν σε σκληρότερες θέσεις απαιτώντας επιπλέον μέτρα. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπεριφέρθηκε σα να μην ήθελε να υπάρξει συμφωνία και απέρριπτε τα στοιχεία που παρέθετε η ελληνική πλευρά.
Η παράταση
Από την πλευρά της Αθήνας κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της Τρόικας θέμα παράτασης του Μνημονίου ενώ άλλη πηγή από το υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι τα σενάρια του Bloomberg αφορούν ενδεχομένως παράταση του προγράμματος διάσωσης για λίγες μόνο ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Νωρίτερα το Bloomberg είχε μεταδώσει δήλωση έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος διάσωσης.
Νωρίτερα το Bloomberg είχε μεταδώσει δήλωση έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος διάσωσης.
Βεβαίως το σενάριο μιας π.χ. εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί και στο σημερινό Euro Warking Group, ωστόσο πρόκειται για σενάριο με πολλά ρίσκα και δυσκολίες. Όπως για παράδειγμα αν γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση πώς θα το διαχειριστεί σε πολιτικό επίπεδο όταν οι μέχρι τώρα θέσεις της ήταν ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο»;
Και το δεύτερο: Αν υπάρξει όντως παράταση του προγράμματος θα συνοδεύεται και από συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης; Θα υπάρξει ένα μνημόνιο συνεννόησης όπου θα καταγράφονται ξεκάθαρα οι ελληνικές υποχρεώσεις ως αντάλλαγμα για την προληπτική γραμμή στήριξης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου