Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Χρέη 333,7 εκατ. «μπήκαν» στη νέα ρύθμιση - 12.827 οφειλέτες έκαναν ήδη διακανονισμό

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Χρέη 333,7 εκατ. «μπήκαν» στη νέα ρύθμιση - 12.827 οφειλέτες έκαναν ήδη διακανονισμό

Χρέη 333,7 εκατ. «μπήκαν» στη νέα ρύθμιση - 12.827 οφειλέτες έκαναν ήδη διακανονισμό
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των οφειλετών στην εφορία και τα Ταμεία στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 72 ή 100 δόσεις.
Οφειλές 333,7 εκατ. ευρώ «έβαλαν» στη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων συνολικά 12.827 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο πρώτο 15ήμερο ισχύος του νέου τρόπου διακανονισμού των χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (που παρακολουθεί οφειλές άνω των 5.000 ευρώ) 7.737 ρύθμισαν χρέη 274,6 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ, 4.209 οφειλές 89,7 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ, 879 ποσό 7,3 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ και μόλις 2 ποσό 37.700 ευρώ στο ΕΤΑΑ.
Οπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, με την υπαγωγή σε ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης και χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό). Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νέο σχήμα ρύθμισης λήγει στις 31 Μαρτίου 2015 (τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων 31/3/2015). Από την 1η Απριλίου 2015 θα ισχύει και πάλι ως μοναδική επιλογή η ρύθμιση οφειλών της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης».
Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή είναι η «προσέλευση» των οφειλετών του Δημοσίου στο Taxisnet για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο αριθμός των οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση και θα υπαχθούν τελικά στη ρύθμιση θα φανεί με την πληρωμή της πρώτης δόσης, αφού μόνο αν καταβληθεί η πρώτη δόση θα επικυρωθούν οι αιτήσεις. Αν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών ημερών, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ξανά αίτηση και να πληρώσει την πρώτη δόση πάλι εντός της ίδιας προθεσμίας.
Πάντως, η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Οκτώβριο αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Έτσι, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο από εδώ και στο εξής οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και παράλληλα να εξοφλούν κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισης. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές, ενώ όσες οφειλές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Και για τις δύο ρυθμίσεις (των 72 ή 100 δόσεων και των 12 δόσεων) οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. Με τους κωδικούς πρόσβασης επιλέγουν την ειδική εφαρμογή «Ρυθμίσεις οφειλών». Όσοι έχουν αφήσει απλήρωτες τις φορολογικές υποχρεώσεις του Οκτωβρίου, μπορούν να τις ρυθμίσουν μόνο σε 12 δόσεις, κάνοντας κλικ στην ένδειξη Ρ2, που παραπέμπει στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Δυνατότητα 24 δόσεων υπάρχει μόνο για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος γονικής παροχής ή ο φόρος κληρονομιάς.
Η αίτηση για 72 έως 100 δόσεις μπορεί να υποβληθεί μόνο για τις παλιές οφειλές, δηλαδή ως την 1η Οκτωβρίου κάνοντας κλικ στην ένδειξη Ρ3, όπου στη συνέχεια επιλέγει κανείς τον αριθμό δόσεων που τον εξυπηρετεί, με βάση το «κούρεμα» των προσαυξήσεων που προβλέπεται. Όσοι βρίσκονται ήδη σε παλιά ρύθμιση και συγκεκριμένα στη «Νέα Αρχή» μπορούν είτε να επιλέξουν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων είτε να ζητήσουν τη διατήρηση της ρύθμισης που ήδη βρίσκονται, πατώντας την ένδειξη Ρ4. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν ως bonus επιπλέον 20% στο «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: