Τι να διαβάσετε στο συμβόλαιο πριν το υπογράψετε - Τι να πείτε στην εταιρεία πριν υπογράψετε
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 10:49
UPD:10:49
SHUTTERSTOCK
Συνηθίζουμε, όταν μιλάμε για συμβόλαια να μιλάμε για «ψιλά γράμματα». Είτε με ψιλά είτε όχι, σημασία έχει ότι όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε για την ασφάλιση της κατοικίας σας, είναι γραμμένες στις σελίδες του συμβολαίου. Οι συμβουλές που ακολουθούν, θα σας καθοδηγήσουν στο να επικεντρώσετε την προσοχή σας στα σημεία που χρειάζεται.
- Τα ασφαλιστήρια Συμβόλαια δεν καλύπτουν τα πάντα! Σε κάθε συμβόλαιο υπάρχουν εξαιρέσεις, όρια και απαλλαγές. Θα δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο κεφάλαιο των εξαιρέσεων.
- Στις πρώτες σελίδες του Συμβολαίου, μαζί με τα στοιχεία μας και την περιγραφή του ασφαλιζόμενου ακινήτου μπορούμε να διαβάσουμε τις καλύψεις, και τα τυχόν όρια και απαλλαγές. Στις επόμενες σελίδες ακολουθούν οι ειδικοί και γενικοί όροι.
- Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι όμοια. Κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα να περιγράψει τις καλύψεις, τους όρους και τις
- εξαιρέσεις του συμβολαίου της.
- Η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να μας προμηθεύσει με επιστολές εναντίωσης και υπαναχώρησής μας στο συμβόλαιο.
- Προσοχή θα χρειαστεί στις απαλλαγές όπου αυτές υπάρχουν. Οι απαλλαγές μπορεί να είναι σε ποσό ή/και ποσοστό και οι απαλλαγές της ασφαλιστικής
- εταιρείας σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου μπορεί να είναι σε ποσό ή/και ποσοστό. Οι απαλλαγές έχουν στόχο να μειωθεί το ασφάλιστρο
- αλλά και να μας κάνουν πιο προσεχτικούς και προνοητικούς.
- Οι περισσότερες καλύψεις προσφέρονται με προϋποθέσεις, π.χ. για την αποζημίωση από κλοπή, απαιτούνται σημάδια παραβίασης.
- Τα όρια των καλύψεων μπορεί να είναι και χρονικά, π.χ. να αποζημιώνονται οι σωληνώσεις του ακινήτου μας μόνο στα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του.
- Προσοχή, όταν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο το συντάσσει η τράπεζα. Πολλές φορές αναγράφει την ίδια ως δικαιούχο όλης της αποζημίωσης άσχετα με το υπόλοιπο του δανείου.
- Σημαντικό είναι στις καλύψεις μας να υπάρχει και η αστική μας ευθύνη, δηλαδή ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε γειτονικά ακίνητα από το δικό μας.
Εκτός από το περιεχόμενο του συμβολαίου, ιδιαίτερη σημασία έχει και η σωστή επικοινωνία με την ασφαλιστική. Έτσι:
- Η ασφάλιση κατοικίας προϋποθέτει την χρήση του ακινήτου μόνο ως κατοικία. Έτσι λοιπόν, ζημιές που μπορεί να προκληθούν από την επαγγελματική μας δραστηριότητα στο σπίτι, ίσως δεν αποζημιωθούν.
- Αν η κατοικία μας έχει υποστεί ζημιές στο παρελθόν, θα πρέπει επίσης να έχει δηλωθεί στην εταιρεία κατά τη διαδικασία της αίτησης.
- Αν μετακομίσουμε αφήνοντας το ακίνητό μας κενό ή ενοικιάζοντάς το, θα πρέπει να ενημερώσουμε την ασφαλιστική εταιρεία
Αν έχουμε δηλώσει στην αίτηση μας ότι έχουμε συναγερμό, θα πρέπει να διαβάσουμε αν οι σχετικοί όροι του συμβολαίου προϋποθέτουν οπωσδήποτε την τακτική χρήση του συναγερμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου