Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Σπρώχνουν στη σύνταξη 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Σπρώχνουν στη σύνταξη 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Φουντώνει το κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων λόγω τρόικας. «Βόμβα» για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τι ζήτησε η τρόικα, τι αντιπρότεινε η κυβέρνηση για τα όρια ηλικίας.
sprwxnoun-sti-suntaksi-50000-dimosious-upallilous
Εκρηκτικές συνέπειες τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και για τα οικονομικά των ταμείων θα προκαλέσει η παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί εδώ και τώρα κάθε μεταβατική διάταξη της ασφαλιστικής νομοθεσίας και να συνταξιοδοτηθούν όλοι στα 62 (με 40 χρόνια εργασίας) ή στα 67 έχει ήδη στείλει στην πόρτα της εξόδου περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους. 

Φουντώνει η ανησυχία 

Μετά και τον θόρυβο των τελευταίων ημερών, η ανησυχία έχει «φουντώσει». Αν η ανησυχία μετουσιωθεί σε πράξη, μέχρι το τέλος του χρόνου οι νέοι συνταξιούχοι θα ξεπεράσουν τους 100.000 εκ των οποίων τουλάχιστον οι 50.000 θα προέλθουν από τον στενό δημόσιο τομέα. Η πρόσθετη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ τινάζοντας στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχος της επόμενης χρονιάς.
Αν η ανησυχία μετουσιωθεί σε πράξη, μέχρι το τέλος του χρόνου οι νέοι συνταξιούχοι θα ξεπεράσουν τους 100.000 εκ των οποίων τουλάχιστον οι 50.000 θα προέλθουν από τον στενό δημόσιο τομέα.
Το παρασκήνιο ακόμη και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν ιδιαίτερα έντονο. Η αρχική απαίτηση της τρόικας έκανε λόγο για κατάργηση κάθε μεταβατικής διάταξης από την 01/01/2015. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε, ότι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή και πληρούν τα ηλικιακά όρια και έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα) θα έπρεπε να κάνουν μια από τιςδύο επιλογές
  1. Να παραιτηθούν από τη δουλειά τους «εδώ και τώρα» ή
  2. Να εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας για επτά ή και 10 χρόνια
Στην κατηγορία αυτών που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ανήκουν περίπου 150.000 άτομα. Και ο ένας στους τρεις να αποφάσιζε να φύγει, ο αριθμός των φετινών συνταξιούχων θα ξεπερνούσε τις 100.000. Και αυτό διότι ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 17.000 μόνο από τον στενό δημόσιο τομέα και τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Στο e-mail που έστειλε το Σάββατο, η κυβέρνηση αντιπρότεινε ναι μεν να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 ή τα 67 αλλά αυτό να γίνει σταδιακά ύστερα από μια τετραετία δηλαδή η πλήρης κατάργηση να γίνει από 01/01/2019. Υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα σήμαινε ότι οι περίπου 150.000 εργαζόμενοι με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα έμεναν στο απυρόβλητο δηλαδή θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους για όσο διάστημα ήθελαν. Συνέπειες θα υπήρχαν για αυτούς που έχουν κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή γι’ αυτούς που έχουν μεν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων αλλά δεν έχουν «πιάσει» ακόμη το όριο ηλικίας.
Ήδη παρατηρούνται περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ασκούν το δικαίωμά τους και υποβάλλουν παραίτηση από τη θέση εργασίας τους 

Στην έξοδο λόγω αβεβαιότητας 

Μέχρι να ξεκαθαρίσει και επίσημα το ζήτημα, η αβεβαιότητα θα στέλνει ολοένα και περισσότερους στην έξοδο.Ήδη παρατηρούνται περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ασκούν το δικαίωμά τους και υποβάλλουν παραίτηση από τη θέση εργασίας τους, χωρίς όμως να υποβάλλουν και αίτηση συνταξιοδότησης. Με βάση τη νομοθεσία, έχουν περιθώριο ενός μήνα να ανακαλέσουν την παραίτησή τους. Στον ιδιωτικό τομέα τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Όποιος φύγει, έφυγε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: