Οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος μας μετατρέπουν σε… Κόπερφιλντ
- Κατηγορία Φορολογία
- Comments::Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.
Την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάσαμε αναλυτικά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και τις αλλαγές στη μείωση του φόρου (ή στο έμμεσο αφορολόγητο όπως το λέμε στην αγορά).
Γράφει ο: Απόστολος Αλωνιάτης
Στο σημερινό σημείωμα θα συνεχίσουμε με τις κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και όσων έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.
Αλλαγές στην κλίμακα των αυτοαπασχολουμένων
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων επήλθαν με το Ν. 4387/12.5.2016.
Αλλαγές που, αν συνδυαστούν με την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών εισφορών και το νέο εργασιακό νόμο, ουσιαστικά ωθούν τους αυτοαπασχολούμενος στο κλείσιμο των καταστημάτων τους ή στη διακοπή της δραστηριότητάς τους στην εφορία. Είναι λογικό από την στιγμή που κάποιοι μισθωτοί ή και συνταξιούχοι, θέλοντας να είναι νόμιμοι, είχαν ανοίξει δραστηριότητα (τα λεγόμενα «μπλοκάκια»), με την ελπίδα να αυξήσουν τα έσοδα τους π.χ. να κάνουν και κάποια έξτρα σεμινάρια, δηλώνοντας, όμως, όλα τους τα εισοδήματα, πλήρωναν και τους φόρους που τους αναλογούσαν. Υπό τα νέα, ωστόσο, δεδομένα του Ασφαλιστικού και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που φέρουν, πολλοί σπεύδουν να προχωρήσουν στη διακοπή της δραστηριότητάς τους ως αυτοαπασχολούμενοι, καθώς οι περισσότεροι είχαν απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ, γλιτώνοντας και το τέλος επιτηδεύματος.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αν τους «κάτσει» μία δουλειά, όπως λέει η αγορά, δεν θα την κάνουν. Αλλά, προφανώς με… μαύρα χρήματα!
Ουσιαστικά το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, οδηγεί σε νέα λουκέτα στην αγορά, αλλά και στη μαύρη εργασία, δηλαδή στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή.
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
Πριν από την κρίση του 2010, ουσιαστικά του 2008 -διότι από εκεί άρχισαν όλα- μιλάγαμε για τη γενιά των 700 ευρώ. Σήμερα εν έτη 2016, μιλάμε για τη γενιά των 300 ευρώ. Πρόοδος!
Αυτά, λοιπόν, τα νέα παιδιά, αν δουλέψουν σαν αυτοαπασχολούμενοι στην αγορά, όπως τους ζητάει ο εργοδότης, για να μην επιβαρύνεται αυτός τις ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να πληρώνουν σαν ελάχιστο ποσό για ασφάλιση 191 ευρώ. Άρα, από τα 300 ευρώ αφαιρώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να ζήσουν με 109 ευρώ και να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Τα σχόλια δικά σας!
Να θυμίσουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν μείωση φόρου (αφορολόγητο), δηλαδή φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αφαιρώντας, βεβαίως, πάντα τα έξοδά τους.
Η νέα κλίμακα ευνοεί τη φορολόγηση εισοδημάτων μέχρι ,περίπου, το ύψος των 30.000 ευρώ, ενώ επιβαρύνει τα εισοδήματα από το επίπεδο αυτό και πάνω.
Αλλαγές στην φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων
Αλλαγές είχαμε και στον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων. Τα αγροτικά εισοδήματα, πλέον, θα φορολογούνται με κλίμακα και όχι με μοναδικό συντελεστή 13%.
Η δεύτερη αλλαγή που έγινε για τα εισοδήματα από το 2016 και μετέπειτα ήταν η εφαρμογή μείωσης φόρου (αφορολόγητου) στα αγροτικά εισοδήματα των, κατά κύριο επάγγελμα, αγροτών.
Σύμφωνα με όσα διευκρινίστηκαν με την ΠΟΛ.1107/18.7.2016, την έκπτωση του φόρου θα έχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή οι αγρότες που το αγροτικό τους εισόδημα είναι πάνω από το 50% των συνολικών τους εισοδημάτων.
Η ατυχία του… ταβερνιάρη
Αν, όμως, σε ένα χωριό της χώρας μας έχουμε ένα κτηνοτρόφο, ο οποίος έχει την ατυχία να έχει και την ταβέρνα του χωριού και το συνολικό φορολογητέο εισόδημά του είναι 15.000 ευρώ, τα πράγματα αλλάζουν. Αν, για παράδειγμα, από το εισόδημα αυτό τα 6.000 ευρώ προέρχονται από την αγροτική δραστηριότητα (40%) και τα υπόλοιπα 9.000 ευρώ προέρχονται από την εμπορική δραστηριότητα (60%), ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα έχει τη σχετική μείωση του φόρου. Αν συμβαίνει το αντίθετο ή σε ένα φορολογικό έτος το εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα υπερβεί τα έσοδα από την ταβέρνα, μόνο τότε ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου.
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι:
«3. Σε περίπτωση που το εισόδημα προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση τότε ο φόρος μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16. Στην περίπτωση, όμως, που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, οι μειώσεις του φόρου που προβλέπονται στο άρθρο 16 υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων. Στην περίπτωση, όμως, που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή/και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου που προβλέπονται στο άρθρο 16 θα εφαρμόζεται αναλογικά μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και για τα επόμενα έτη…».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου