Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Πρώτος στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρώτος στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Λάθος χαρακτήρισε την παλαιότερη θέση του για παράλληλο νόμισμα ο Δημ. Παπαδημητρίου
Λάθος χαρακτήρισε την παλαιότερη θέση του για παράλληλο νόμισμα ο Δημ. Παπαδημητρίου

Του Χρήστου Κολώνα
Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος παρέλαβε χθες το χαρτοφυλάκιο από τον Γιώργο Σταθάκη.
Η «ομάδα» άλλωστε που τον πλαισιώνει , ο Αλέξης Χαρίτσης που αναβαθμίστηκε από υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ σε αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, δείχνει τον στόχο που είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι κ. Χαρίτσης και Πιτσιόρλας είναι δύο στελέχη - τεχνοκράτες με εξειδίκευση στον τομέα των χρηματοδοτικών εργαλείων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αντίστοιχα.
Ο νέος υπουργός, οικονομολόγος, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη, έδωσε χθες στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής αμέσως το στίγμα των πολιτικών του προθέσεων: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από όπου έρχομαι, μετά από μια εκτεταμένη παραμονή, τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις, γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οικοδομώντας βαθμιαία την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση διάκειται φιλικά και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».
Ο κ. Παπαδημητρίου επέμεινε με έμφαση στο πλεονέκτημα της χώρας ως μέλος της Ευρωζώνης, τονίζοντας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων είναι πως ως μέλος της Ευρωζώνης παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δυνατότητα εύκολης διοχέτευσης εγχώριων παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, καθώς επίσης την ασφάλεια και προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών, που για τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά. Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, πρόθυμο για δουλειά», ενώ απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα του νομίσματος του ευρώ θέλοντας να αποστασιοποιηθεί από πρόσφατη δήλωσή του περί της ανάγκης ύπαρξης παράλληλου συστήματος στη χώρα ως λύση εξόδου από την κρίση.
Μάλιστα ο ίδιος όταν ρωτήθηκε γι' αυτό το θέμα από τους δημοσιογράφους, έσπευσε να αποδώσει τη δήλωσή του σε λάθος: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορεί να λένε πολλά πράγματα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει, ίσως να είναι λάθος. Θα το επαναλάβω, δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα, ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον σε αυτή την κυβέρνηση».
Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και όταν ρωτήθηκε με ποια κίνητρα θα μπορέσει να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής φορολόγησης, απάντησε: «Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι εργαλεία υπάρχουν και υπάρχουν πολλά και μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τις νέες επενδύσεις. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμα. Αλλά είμαστε ανοιχτοί να δημιουργήσουμε το επενδυτικό κλίμα, γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα».
Σε δεύτερη φάση ενέταξε και τον σχεδιασμό της ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας, για την οποία αντιδρούν οι δανειστές. Όπως σημείωσε, «εγώ θέλω την αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι δανειστές έχουν διαφορετική γνώμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ξεχάσω, αλλά τα πρώτα βήματα θα πρέπει να είναι να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά θα δούμε».
Πλεονέκτημα
• Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Γ. Σταθάκη ο κ. Παπαδημητρίου επέμεινε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ως μέλος της Ευρωζώνης.
• Ο νέος υπουργός τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων είναι πως ως μέλος της Ευρωζώνης παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δυνατότητα εύκολης διοχέτευσης εγχώριων παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, καθώς επίσης την ασφάλεια και προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: