Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Eμπλοκή με τους δανειστές, αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα

Eμπλοκή με τους δανειστές, αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα

Με αδιέξοδο «έκλεισε» η ολονύκτια διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών με τρία θέματα της ατζέντας να παραμένουν ανοικτά, μεταξύ αυτών τα εργασιακά.
xwris-sumfwnia-anaxwroun-apo-tin-athina-oi-daneistes
 
Γεμάτο από σημεία διαφωνιών ειδικά στα μεγάλα θέματα της β’ αξιολόγησης όπως το εργασιακό αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018 έμεινε το «κείμενο συμφωνίας» επί του οποίου διαπραγματεύτηκαν η ελληνική ομάδα και το «κουαρτέτο» από τη μια μετά τα μεσάνυχτα μέχρι περίπου τις 5:30 σήμερα το πρωί. Η ολονυχτία διαβουλεύσεων είχε ως στόχο η προγραμματισμένη για σήμερα διακοπή των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων να βρει τις δύο πλευρές με όσο το δυνατόν λιγότερα ανοικτά μέτωπα.
Ωστόσο, στο κυρίαρχο θέμα που είναι τα εργασιακά, η απόσταση παρέμεινε τεράστια ενώ ήδη κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να ομιλούν για θέματα που πρέπει να παραπεμφθούν στην «πολιτική διαπραγμάτευση». Ποιο ουσιαστικό από αυτά, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Η κυβέρνηση θα ήθελε να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2021 ωστόσο, το θέμα σκοντάφτει στην πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα κλιμάκια στην Αθήνα δήλωσαν αναρμόδια να διαπραγματευτούν επί του μείζονος αυτού ζητήματος και πλέον το θέμα παραπέμπεται να συζητηθεί στο Eurogroup μαζί με το θέμα του χρέους. Εκεί όμως οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ της Ελλάδας καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM έχουν ταχθεί από το καλοκαίρι κατά του να ξεκινήσει τώρα αυτή η συζήτηση
Ύστερα και από τον χθεσινό γύρο επαφών, αποφασίστηκε οι θεσμοί να συντάξουν νέο κείμενο – προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο και θα αποτυπώνονταν όλα τα σημεία συμφωνίας αλλά και τα ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν τόσο την Κυριακή όσο και χθες από τις 10 το πρωί.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες το βράδυ ότι στόχος της ολονυχτίας θα ήταν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, να αποχωρήσουν οι θεσμοί σήμερα, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέσω ανταλλαγής e-mail και να αναζητηθεί η τελική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κάθε περίπτωση πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου.
Πριν τον μεταμεσονύκτιο γύρο διαβουλεύσεων, τρία ήταν τα μεγάλα μέτωπα που παρέμεναν ανοικτά: το δημοσιονομικό (με το κενό των 600 εκατ. ευρώ στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί για το 2018 καθώς δεν αναγνωρίζουν ότι θα αποδώσει το πρόγραμμα περιστολής δαπανών για τη συγκεκριμένη χρονιά), το εργασιακό αλλά και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο, παρά την πρόοδο για την οποία μίλησαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, άνοιξαν αρκετά ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο.
Μετά την ολονυκτία η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για πρόοδο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2018 (τις δύο πλευρές χωρίζουν 600 εκατ. ευρώ καθώς το κουαρτέτο δεν αναγνωρίζει την απόδοση του προγράμματος αξιολόγησης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού) χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Όσον αφορά στα εργασιακά, παραμένει η επιμονή των ξένων στο να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην ισχύει η επεκτασιμότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κλαδικό επίπεδο και φυσικά, να προχωρήσουμε σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή σε αύξηση του ορίου από το 5% μηνιαίως που είναι σήμερα για τις εταιρείες με περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό, στο 10%.
Ανοικτό παρέμεινε το αίτημα που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά για διανομή «κοινωνικού μερίσματος» μέσα στο 2016. Στο τραπέζι έχει πέσει σενάριο διανομής «δώρου Χριστουγέννων» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Προφανώς δεν πρόκειται να δοθεί μια ολόκληρη σύνταξη αλλά ένα σαφώς μικρότερο ποσό καθώς οι προς διάθεση πόροι είναι περιορισμένοι και προέρχονται από την υπέρβαση που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς.
Με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ έναντι περίπου 0,5% που είναι ο μνημονιακός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταγραφεί υπέρβαση στο πλεόνασμα περίπου ένα δις. ευρώ ενώ από αυτά, μπορούν να διατεθούν σε έκτακτες εφάπαξ δαπάνες το 40% ή περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό του 2018, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς και την ενέργεια. Έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές -απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες.
Οι συζητήσεις για το εργασιακό θα συνεχιστούν. Πριν από το EWG της ερχόμενης Δευτέρας θα γίνει τηλεδιάσκεψη.
Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η θέση της κυβέρνησης παραμένει. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος.

Αναχωρούν οι θεσμοί μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι συνομιλίες
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 07:07
 
UPD:08:05
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 5.30 τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα «αγκάθια» που παραμένουν στις συζητήσεις είναι τα εργασιακά, σκέλος στο οποίο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, η ενέργεια και το δημοσιονομικό.
Μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες.
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Βήματα προόδου καταγράφονται και στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από νομοσχέδια και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Στις συζητήσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν. Για το θέμα αναμένεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ολονύκτιο θρίλερ με την τρόικα, πλήρης διάσταση σε εργασιακά, δημοσιονομικό και ενέργεια

Ολονύκτιο θρίλερ με την τρόικα, πλήρης διάσταση σε εργασιακά, δημοσιονομικό και ενέργεια

Με πλήρη διάσταση στα εργασιακά και διαφωνίες σε δημοσιονομικό και ενέργεια ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί η πολύωρη διαπραγμάτευση της ελληνικής ομάδας με τους δανειστές χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.
Πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε νωρίτερα ότι παρά τα ανοιχτά θέματα το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Στόχος παραμένει μια πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου για όλα τα θέματα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ θα υπάρχουν τεχνικές συναντήσεις σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν ενώ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία σε κάποια από τα θέματα μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα.

Μεγαλύτερο όλων το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπουργείο εργασίας και δανειστές βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, όσο και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και σε εκείνο του κατώτερου μισθού.

Για το κενό των 600 εκ. ευρώ για το 2018 που θα πρέπει να κλείσει τώρα αλλά και την εκκρεμότητα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι θα κατά την χθεσινή συνεδρίαση το κενό μειώθηκε και το θέμα αναμένεται να κλείσει ως το τέλος της εβδομάδας.

Σε ό, τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι, η συζήτηση έγινε ακροθιγώς με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν ενημέρωση από τους ανωτέρους τους για το αν θα πρέπει να συζητήσουν την ελληνική πρόταση που θέλει την αναθεώρηση των στόχων για τα έτη από το 2018 και μετά.


Κοινωνικό μέρισμα 

Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 για την διανομή μέρους από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος που φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως τόνιζε το ποσό που θα δοθεί θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τις συνεχείς αναθεωρήσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων που γίνονται κάθε χρόνο και τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στα δημοσιονομικά μεγέθη, «αν εκτιμηθεί ότι μπορούμε να δώσουμε άπαξ έστω και ένα μικρό ποσό, αυτό είναι που θα δοθεί» τόνισε η ίδια πηγή.


Ενέργεια 
Ανοιχτό είναι το θέμα της ενέργειας που περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων εταιριών του χώρου με πρώτη την ΔΕΗ αλλά και την ΔΕΠΑ, το ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι θα υπάρχουν συνεχείς επαφές σε τεχνικό επίπεδο και για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεχνικές εκκρεμότητες όπως το θέμα της παιδείας και το καθεστώς απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα claw back και το rebate που αφορούν τις δαπάνες του υπουργείου υγείας.

Τέλος στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα δάνεια των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία και πλέον εκκρεμούν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες που θα λυθούν σε επίπεδο στελεχών. Κατά την χθεσινή ημέρα συζητήθηκαν και θέματα του υπουργείου δικαιοσύνης σχετικά με την διαφθορά.

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ

Αδιέξοδο με την τρόικα - Φεύγουν χωρίς συμφωνία σε εργασιακά, ενέργεια και δημοσιονομικά

Αδιέξοδο με την τρόικα - Φεύγουν χωρίς συμφωνία σε εργασιακά, ενέργεια και δημοσιονομικά

Ολοκληρώθηκε, στις 5.30 το πρωί, ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν από την Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί πριν από το Euro Working Group της 28η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχουν τρία ανοιχτά ζητήματα, τα οποία, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι το εργασιακό (σ.σ. όπου η πρόοδος φέρεται να είναι μηδενική), η αγορά ενέργειας και τα δημοσιονομικά.
Βγαίνοντας από τη σύσκεψη τόσο η Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο Γ. Σταθάκης εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι δείχνοντας ότι το «παζάρι» δεν πήγε καλά.
Μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά θέματα και το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, στο οποίο έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).
Τέλος, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.
«Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.



Δεν υπάρχουν σχόλια: