Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Δύσκολη αλλά εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δύσκολη αλλά εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Δύσκολη αλλά εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις Βρυξέλλες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου. Λίγο πριν από το Eurogroup τη Δευτέρα, όπου ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα δεχθεί ερωτήσεις για τα αγκάθια της αξιολόγησης, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφερόμενος στην προοπτική τελικών αποφάσεων για την Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου, χαρακτήριζε το στόχο φιλόδοξο, αλλά εφικτό. Εφόσον όμως «έχουν μπει όλα στη θέση τους, ταυτόχρονα», έως τότε.
Είναι πιθανόν να ολοκληρώσουμε μέσα στο 2016, θα χρειαστούν όμως σημαντικές προσπάθειες και δεν θα είναι εύκολο καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις, εκτιμούσε το ίδιο στέλεχος.
Όπως σημείωνε δε πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου. «Είναι εφικτό αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου εάν δεν συμβεί ακριβώς τότε», υποστήριζε ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ ξεκαθάριζε πως το μόνο πλάνο και χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εκείνο που προκύπτει από τη συμφωνία του Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Όπως διευκρίνισε όταν μιλάει για χρέος αναφέρεται στο πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση, ενώ τα υπόλοιπα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, μέσα στο 2018. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, αφού θα δώσει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Στενά περιθώρια
Πηγές με γνώση των ισορροπιών εντός του Ταμείου, θεωρούν πως είναι νωρίς να μιλήσουμε για αποφάσεις σχετικά με το τι θα κάνει το Ταμείο. Το «δράμα» του εάν το ΔΝΤ μένει ή φεύγει παραμένει σε εξέλιξη, εκτιμούσαν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμη πώς θα τελειώσει.
Οι Ευρωπαίοι πάντως φαίνεται πως επιδιώκουν να υπάρξει μία μίνιμουμ συμφωνία, δομημένη με τρόπο που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, με ένα -έστω φαινομενικά- ισχυρό στάτους, ει δυνατόν και χρηματοδοτικά. Αυτό θα διευκολύνει κυρίως το Β. Σόιμπλε που έχει δεσμευθεί στο εσωτερικό της χώρας του ότι το Ταμείο θα «συνοδεύει» το τρίτο μνημόνιο.
Το «κλειδί» βρίσκεται στις αναλύσεις βιωσιμότητας για το χρέος: Εκείνης του Ταμείου που κινείται σε διαφορετική δημοσιονομική βάση από τους Ευρωπαίους και εκείνης της ΕΚΤ που χρειάζεται ένα επαρκές σήμα από την πλευρά του Ταμείου, για να προχωρήσει στην ανάλυσή της και να διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, για όλους τους πιστωτές η απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα, καθώς πηγές εκτιμούν πως κυριαρχεί αίσθημα κόπωσης για την απροθυμία, διαδοχικών, κυβερνήσεων στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου είναι το τελευταίο που έχει προγραμματιστεί για φέτος, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί να οριστεί και κάποιο άλλο Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο, για την Ελλάδα.
Πάντως στην Ευρωζώνη εργάζονται και σε ένα δεύτερο πλάνο, που προβλέπει επίτευξη συνολικής συμφωνίας -δηλαδή ολοκλήρωση αξιολόγησης, συμφωνία για χρέος και συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ- έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτή η ημερομηνία, ατύπως, θεωρείται καταληκτική, αφού μετά τα πράγματα στην Ευρωζώνη θα «παγώσουν» ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.
Παράλληλα σε ταμειακό επίπεδο εκτιμάται πως θα ξεκινήσει να ανακύπτει πρόβλημα από τον Απρίλιο και μετά, εάν έως τότε δεν έχουν εισρεύσει οι προβλεπόμενες δόσεις.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Απειλή στασιμότητας
Η αναζήτηση νέας πολιτικής συμφωνίας με τους πιστωτές, ει δυνατόν πριν «κλείσει» το 2016, βρίσκει την οικονομία σε στενωπό: Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οίκοι που προειδοποιούν πως η απειλή της στασιμότητας παραμένει ζωντανή για την Ελλάδα. Κεντρικό ζητούμενο για την οικονομία που έχει δει το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά περίπου 25% στα χρόνια της κρίσης, την ανεργία να παραμένει σε ποσοστά άνω του 20% και τη μεσαία τάξη να «συρρικνώνεται», και να διογκώνεται το χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο, παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μετά την κατάρρευσή των επενδύσεων εκτιμάται πως απαιτείται ροή επενδύσεων τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, για να ξεκινήσει το ΑΕΠ να ανακτά το χαμένο έδαφος. Καλό σημείο αφετηρίας μπορεί να αποτελέσει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ώστε να δοθεί θετικό σήμα στις αγορές και να ξεκινήσει να μειώνεται το κόστος δανεισμού, που για το δημόσιο παραμένει πέριξ του 8% για τα δεκαετή ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: