Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Το ΔΝΤ δεν θα συζητήσει τον Ιανουάριο την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ δεν θα συζητήσει τον Ιανουάριο την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2016 - 09:29
Τελευταία δημοσίευση: 09:46Οικονομία
Το ΔΝΤ δεν θα συζητήσει τον Ιανουάριο την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Oυάσιγκτον,
Του Θανάση Κ.Τσίτσα
Δεν πρόκειται να συζητηθεί η επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσεχή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την Ελλάδα, που προγραμματίζεται να γίνει πιθανότατα στις 11 Ιανουαρίου, καθώς το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογεί μια τελική συμφωνία στις αρχές του 2017.
Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν μέσα στο Δεκέμβριο και θα οδηγούσε το ΔΝΤ στη λήψη της απόφασης για την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απομακρύνεται χρονικά.
Η συνέπεια μιας τέτοιας απόφασης οδηγεί σε μια ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις δεδομένου και του γεγονότος ότι στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει τη νέα πολιτική των ΗΠΑ (σσ: είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ) στο ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, το ΔΝΤ ναι μεν προγραμματίζει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου με θέμα την Ελλάδα τον προσεχή Ιανουάριο, αλλά στην ατζέντα της συνεδρίασης δεν θα περιλαμβάνεται η συζήτηση για νέα συμφωνία και κατ’ επέκταση η απόφασή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, που προγραμματίζεται για τις 11 Ιανουαρίου (σσ: δεν έχει επίσημα οριστικοποιηθεί) θα συζητηθούν δύο εκθέσεις: η αναλυτική έκθεση για την οικονομία (άρθρο 4) που ολοκληρώθηκε από τους τεχνοκράτες του Ταμείου στα τέλη Σεπτεμβρίου και η έκθεση αξιολόγησης (Ex Post Evaluation) για τα επιτεύγματα, αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη που αφορούν το δεύτερο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2016.
Πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υπήρχε η σκέψη ότι στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θα μπορούσαν οι δύο εκθέσεις και η συζήτηση για την επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα να παρουσιαστούν μαζί ως ένα “πακέτο”.
Το αδιέξοδο όμως των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ και Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους επαναπροσδιόρισε τα δεδομένα.
Εκτιμάται εγκύρως, ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το νωρίτερο πλέον που θα είναι σε θέση να συζητήσει την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα -αν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις- θα είναι τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου του 2017.
Πηγή: Real.gr
Δείτε επίσης:

Ανάπτυξη 0,1% το 2016 και 1,8% το 2017 «βλέπει» η Morgan Stanley

Εμπλοκή με το ΔΝΤ που απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ


ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΙΚ

Στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2017

Στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2017

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει μόνο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από τον επόμενο χρόνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
"Είμαστε ακόμη στη δεύτερη αξιολόγηση (...) χρειάζεται κάποιο χρόνο, αυτή δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί ακόμη", δήλωσε η εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες, Τετάρτη.
"Και συνεπώς είναι επίσης σαφές ότι δεν θα έχουμε την απόφαση αυτή (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) πριν από το τέλος της χρονιάς, αυτή θα ληφθεί το νέο έτος", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης- Ανάπτυξη 0,1% το 2016 και 1,8% το 2017

Morgan Stanley: Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης- Ανάπτυξη 0,1% το 2016 και 1,8% το 2017

Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ αναφέρει η Morgan Stanley στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία το 2017, διότι όπως σημειώνει η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, ενώ ο χρόνος για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετρά αντίστροφα.
Αναλυτικότερα για το 2016 η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%, ενώ για το 2017 εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%.
Μέχρι τώρα η αγορά ομολόγων έχει αντιδράσει αρκετά καλά στην ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ήδη μειωθεί κατά 150 μονάδες βάσης - έχει διαμορφωθεί σε περίπου 7,4%.
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της την ύφεση και το ΑΕΠ, επί της ουσίας θα παραμείνει στάσιμο σε γενικές γραμμές το τρέχον έτος, διαψεύδοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για συρρίκνωση 1%. Παρ’ όλα αυτά η λιτότητα, αν και σταδιακά όλο και λιγότερη, και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να επιβαρύνουν την οικονομία και να ανακόπτουν τη διαρκή ανάπτυξη, ή οποιοδήποτε αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης. Και όπως εκτιμά στο πλαίσιο της λιτότητας, θα χρειαστεί χρόνος πριν υπάρξει μια «αληθινή» εξομάλυνση. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία είχε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο νωρίτερα, όταν και επέστρεψε στην έκδοση κρατικών ομολόγων.
Το κλειδί για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα είναι πως οι πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ΑΕΠ θα προέλθουν από την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η λιτότητα, η έλλειψη χρηματοδότησης, η πολιτική αβεβαιότητα.
Αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της (σ.σ. η ανάλυση της Morgan Stanley είναι πριν από το τελευταίο Eurogroup).
Ο ρόλος του ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, το σπουδαιότερο, η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της επιλεξιμότητας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμη και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: