Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Παπαδημητρίου: Το‭ ‬τέλος‭ ‬της‭ ‬‭διαπλοκής‭‬ ‭‬χρειάζεται‭ την‭‬ ‭‬υπογραφή‭ ‭ της‭ ελληνικής επιχειρηματικής τάξης

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Παπαδημητρίου: Το‭ ‬τέλος‭ ‬της‭ ‬‭διαπλοκής‭‬ ‭‬χρειάζεται‭ την‭‬ ‭‬υπογραφή‭ ‭ της‭ ελληνικής επιχειρηματικής τάξης

Παπαδημητρίου: Το‭ ‬τέλος‭ ‬της‭ ‬‭διαπλοκής‭‬ ‭‬χρειάζεται‭ την‭‬ ‭‬υπογραφή‭ ‭ της‭

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει την πάταξη της διαπλοκής, με τον ίδιο τρόπο που η μείωση της φορολογίας προϋποθέτει την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όμως, γι' αυτό δεν αρκεί μόνον η κυβερνητική βούληση.Το‭ ‬‭τέλος‭ ‬της‭ ‬‭διαπλοκής‭‬ ‭‬χρειάζεται‭ ‬‬να‭ ‬‭φέρει‭ ‭‬την‭‬ ‭ ‬υπογραφή‭ ‬της‭ ‭‬ίδιας‭‭ ‬της‭ ‭‬ελληνικής επιχειρηματικής τάξης. Αυτή είναι και η καλύτερη δυνατή συμβολή στον αγώνα ανάκτησης της εμπιστοσύνης». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο χθεσινό συνέδριο CEO Summit της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), όπου η ομιλία του εστιάστηκε στο ‬ρόλο‭ ‬της‭ ‬‬εμπιστοσύνης‭ ‬‬στις αναπτυξιακές‭ ‬‬προοπτικές‭ ‬και‭ ‬τις‭ επενδυτικές‭ ‬ ‭ ‬ευκαιρίες της χώρας.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, χρειάζεται προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την χώρα αλλά αυτό απαιτεί την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και όπως εξήγησε: «όλες οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πέτυχαν τους στόχους τους στηριζόμενες σε ευρύτερες συναινέσεις οι οποίες ήταν πολυεπίπεδες στην υφή και πρακτική τους.Συναινέσεις‭ ‬‬στο‭ ‬‬επίπεδο‭ ‬της‭ ‬οικονομικής‭ ‬‬δραστηριότητας,‭ ‬συναινέσεις‭ ‬στο‭ ‬‬επίπεδο‭ ‬της κοινωνίας των πολιτών, και στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος.Οι προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης δεν έχουν βρει δυστυχώς την ανταπόκριση, την οποία απαιτούν οι συνθήκες στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα. Αυτοί οι οποίοι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο κατηγορούν την κυβέρνηση για την εφαρμογή του».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι‭ ‬η‭ ‬επταετής‭ ‬ύφεση‭ ‬της‭ ‬ελληνικής‭ ‬οικονομίας‭ ‬έχει‭ ‬‬δημιουργήσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή ξένων‭ ‬κεφαλαίων σε‭ ‬όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται‭ ‬με‭ ‬εξωστρεφή‭ ‬μάλιστα ‭ ‬προσανατολισμό επειδή στερούνται επαρκούς ρευστότητας ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν καθιστά τη χώρα μας λιγότερο ανταγωνιστική από χώρες μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης. O υπουργός είπε ακόμη ότι «ναι‭, ‬μεν‭, ‬οι‭ ‬ ‭ ‬συνθήκες‭ ‬ ‭ ‬χρηματοδότησης‭ ‬ και‭ ‬λειτουργίας‭ ‬ των ελληνικών επιχειρήσεων είναι δύσκολες έως και κακές, όμως, είναι αποτέλεσμα ενός νοσηρού κρατικοδίαιτου παραγωγικού πρότυπου το οποίο σήμερα αλλάζει εκ βάθρων.Τα‭ ‬‬σημαντικά‭ ‬ ‬βήματα‭‭ ‬προόδου‭ ‬και‭ ‬‬μεταρρύθμισης‭‬ ‭ ‬που‭ ‬έχουν‭‭ ‬γίνει‭ ‭ ‬και‭ ‬‬συνεχίζουν‭ ‬ ‭να γίνονται πρέπει να αναδειχθούν γιατί αποτελούν το πιο ισχυρό εχέγγυο για την στήριξη και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.Το διαζύγιο με το πελατειακό κρατικοδίαιτο‭ ‬ οικονομικό σύστημα ‭ ‬του παρελθόντος και ‭ ‬η μετάβαση ‭σ' ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους‬ πολλούς‭ ‬ και‭ ‬ όχι‭ ‬ για‭ ‬τους‭ ‬λίγους,‭ ‬προϋποθέτει‭ ‬ μια νέα‭ ‬ κοινωνικά‭ ‬υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.Μία επιχειρηματικότητα ικανή να επενδύει τα κέρδη της, να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, να ενισχύει την έρευνα, να νοιώθει υπεύθυνη, όχι μόνο απέναντι στους μετόχους αλλά καιστην κοινωνία, και να νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους».

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «ενδεχομένως κατανοητές» τις συνδικαλιστικές γκρίνιες και τις πολιτικές αιτιάσεις «όταν όλα πάνε χάλια, η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα και η κυβέρνηση οδηγεί το καράβι στα βράχια. Αλλά είναι εντελώς ακατανόητες και επιζήμιες στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης όταν η κυβέρνηση παράγει έργο και η οικονομία ανακάμπτει την ίδια ώρα που εθνικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή. Γιατί πράγματι τα δεδομένα στην οικονομία έχουν σήμερα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και η ανάκαμψη‭ ‬ ‭ ‬βρίσκεται‭ ‬ ‭ ‬προ‭ ‬ ‭ ‬των‭ ‬ ‭ ‬θυρών‭ ‬ ‭ ‬σύμφωνα‭ ‬ ‭ ‬με‭ ‬ ‭ ‬τις‭ ‬ ‭ ‬ιδιαίτερα‭ ‬ ‭ ‬θετικές‭ ‬ ‭ ‬επιδόσεις‭ ‬ ‭ ‬σε επενδύσεις, εξαγωγές, απασχόληση, ιδιωτική κατανάλωση και ΑΕΠ το β' και κυρίως το γ' τρίμηνο του 2016.Γεγονός που καθρεφτίζεται στη σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές τον Ιούλιο του 2015, την επιβεβαίωση της πολιτικής σταθερότητας με την επανεκλογή της κυβέρνησης και‭ ‬την ολοκλήρωση της 1ης και σύντομα της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και τη βραχυχρόνια ελάφρυνση του χρέους κατά 22% του ΑΕΠ έως το 2060».

Σχεδιαζόμενες δράσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας

Σχετικά με τις αποφάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την βελτίωση της άσκησης της επιχειρηματικότητας, είπε ότι ανάλογα με την πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του φορολογικού βάρους στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπρόσθετα, π‭αράλληλα με τον οδικό χάρτη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, το υπουργείο Οικονομίας ‬προγραμματίζει:

- Τη θεσμική‭ ‬‬και‭ ‬οργανωτική‭ ‬‬αναβάθμιση‭ ‬‬της‭ ‬‬Ειδικής‭ ‬‬Γραμματείας‭ ‬‬ΣΔΙΤ, ‬μέσω‭ ‭ ‬της τεχνικής βοήθειας με προοπτική την αναγκαία αναθεώρηση του Νόμου για τις ΣΔΙΤ.
- Την‭ ‬αναθεώρηση‭ ‬της νομοθεσίας‭ ‬‬για‭ ‬ ‬τις‭ ‬‬Στρατηγικές‭ ‬Επενδύσεις‭ ‬‭‬και‭ ‬‬το‭ ‬‬«Enterprise Greece», ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες για την προσέλκυση Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων.
- Τη διαμόρφωση ενός νέου Κανονιστικού Πλαισίου για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού (δημόσιου και ιδιωτικού) χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων.
- Την υπογραφή της συμφωνία χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, θα είναι σε θέση να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση σε όλα τα στάδια της εξέλιξης του.

Τέλος, την ενεργοποίηση μέχρι το τέλος του 2016 δύο νέων εργαλείων, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Από τις τρεις αυτές πλατφόρμες θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από δημόσιους πόρους και ένα 1 δισ. ακόμα από τη μόχλευση.

Παπαδημητρίου: Η αύξηση της φορολογίας δεν μας καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2016 - 13:55
Τελευταία δημοσίευση: 13:55Οικονομία
Παπαδημητρίου: Η αύξηση της φορολογίας δεν μας καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς - ΒΙΝΤΕΟ
«Η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα, δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες – μέλη, αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης», δήλωσε σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Αυτοί οι οποίοι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο κατηγορούν την κυβέρνηση για την εφαρμογή του. Από τη μία, προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης, και από την άλλη την κατηγορούν ότι καταστρέφει την οικονομία, επειδή αυξάνει τη φορολογία», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «και όταν αντί της καταστροφής, έρχεται η μερική διευθέτηση του χρέους, τότε φυσικά φωνάζουν. Όπως το λέμε στα αγγλικά “too little, too late”.
«Να σημειωθεί, πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα, δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες – μέλη, αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης».
Δείτε το απόσπασμα από τον ΣΚΑΙ:
http://www.enikos.gr/economy/424101,Papadhmhtrioy-H-ayxhsh-ths-forologias-den-mas-ka8ista-ligotero-antagwnistikoys-.html
Διαβάστε επίσης:  

Παπαδημητρίου: "Μαζεύει" τη δήλωσή του ότι η φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα

Παπαδημητρίου: &quot?Μαζεύει&quot? τη δήλωσή του ότι η φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα

Προσπάθεια να «μαζέψει» τη δήλωσή που έκανε σε συνέδριο της ΕΕΔΕ, ότι η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με γραπτή δήλωσή του.
Η γραπτή δήλωση του υπουργού Οικονομίας
«Η αποσπασματική αναφορά σε μέρος του λόγου μου στην ΕΕΔΕ με τίτλους του είδους “H αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα”, μοναδικό σκοπό έχει την διαστροφή ενός απλού μηνύματος που θέλησα να περάσω. Ότι δηλαδή ναι μεν το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι’ αυτό ακριβώς στόχος μας είναι να το μειώσουμε μόλις πετύχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, όμως δεν αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας που η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει με αποτέλεσμα να έχει αναγορεύσει την μείωση της φορολογίας σε σημαία του προγράμματος της για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Όταν λοιπόν δήλωσα μεταξύ άλλων: «Να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες-μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης», αυτό που εννοούσα ήταν πως χώρες-μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο-πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους.
Για παράδειγμα ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Άλλο παράδειγμα: τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματικά κέρδη σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 2,1% της Ιταλίας, 2,4% της Ισπανίας, 2,7% της Ιρλανδίας, 3,4% του Βελγίου, 2,1% της Γαλλίας και 1,7% της Γερμανίας.
Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα».

#Δημήτρης Παπαδημητρίου #ανταγωνιστικότητα #φορολογία

Παπαδημητρίου: "Μαζεύει" τη δήλωσή του ότι η φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα

Παπαδημητρίου: &quot?Μαζεύει&quot? τη δήλωσή του ότι η φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα

Προσπάθεια να «μαζέψει» τη δήλωσή που έκανε σε συνέδριο της ΕΕΔΕ, ότι η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με γραπτή δήλωσή του.
Η γραπτή δήλωση του υπουργού Οικονομίας
«Η αποσπασματική αναφορά σε μέρος του λόγου μου στην ΕΕΔΕ με τίτλους του είδους “H αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα”, μοναδικό σκοπό έχει την διαστροφή ενός απλού μηνύματος που θέλησα να περάσω. Ότι δηλαδή ναι μεν το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι’ αυτό ακριβώς στόχος μας είναι να το μειώσουμε μόλις πετύχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, όμως δεν αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας που η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει με αποτέλεσμα να έχει αναγορεύσει την μείωση της φορολογίας σε σημαία του προγράμματος της για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Όταν λοιπόν δήλωσα μεταξύ άλλων: «Να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες-μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης», αυτό που εννοούσα ήταν πως χώρες-μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο-πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους.
Για παράδειγμα ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Άλλο παράδειγμα: τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματικά κέρδη σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 2,1% της Ιταλίας, 2,4% της Ισπανίας, 2,7% της Ιρλανδίας, 3,4% του Βελγίου, 2,1% της Γαλλίας και 1,7% της Γερμανίας.
Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: