Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOOMBERG «Φόβοι κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας»

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOOMBERG

«Φόβοι κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας»

«Φόβοι κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας»

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας κάνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. 
Το Bloomberg κάνει λόγο για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κοινωνικής αντίδρασης στη χώρα εξαιτίας των μέτρων και αναφέρεται στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις. «Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες», υπογραμμίζει.
Και προσθέτει: «Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες καθώς και άλλες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας» τονίζεται στο ίδιο άρθρο, το οποίο υπογραμμίζει ότι για το δικό τους συμφέρον οι πιστωτές της κυβέρνησης πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστικοί.
Αν και θεωρεί καλύτερα από το τίποτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζει ότι η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλύτερα μεν από το τίποτα, ωστόσο δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και τονίζει ότι όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.
«Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας», επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση. Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, τονίζεται ότι η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, ενώ η προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Γίνεται αναφορά στα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα και ειδικότερα στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην καταγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην προώθηση έστω και με αργούς ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων. Αυτές οι προσπάθειες δικαιολογούν την επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και την ανταλλαγή ποσοστού χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, όπως ανακοινώθηκε, σημειώνεται.

Bloomberg: Πιθανή κοινωνική έκρηξη και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα

Bloomberg: Πιθανή κοινωνική έκρηξη και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας κάνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης και πολιτικής αστάθειας εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.
Ειδικότερα το Bloomberg κάνει λόγο για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κοινωνικής αντίδρασης στη χώρα εξαιτίας των μέτρων και αναφέρεται στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες. Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες καθώς και άλλες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας».
Αν και θεωρεί καλύτερα από το τίποτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζει ότι η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλύτερα μεν από το τίποτα, ωστόσο δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και τονίζει ότι όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Εάν αφήσουν την Ελλάδα στη θέση του ικέτη μπορεί να δημιουργήσει μια δυνητική πηγή νέας αστάθειας.




«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΙΤΑΛΙΑ»

WSJ: Υπαρκτός ο κίνδυνος μιας νέας ελληνικής κρίσης

WSJ: Υπαρκτός ο κίνδυνος μιας νέας ελληνικής κρίσης

Εναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την ελάφρυνση χρέους της, τονίζει το Bloomberg σε άρθρο γνώμης του με τίτλο: «Η Ευρώπη διστάζει ακόμη για την Ελλάδα», ενώ σε άρθρο του Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal τονίζεται ότι η Ελλάδα, και όχι η Ιταλία, αποτελεί την πιο επείγουσα δοκιμασία της δυνατότητας της Ευρωζώνης να λαμβάνει αποφάσεις.
Ειδικότερα το Bloomberg στο άρθρο του αναφέρει: «Αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προχώρησαν σε κάποια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα νέα "βραχυπρόθεσμα μέτρα" είναι καλύτερα από το τίποτε, αλλά είναι λιγότερο από μία πειστική λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο σέρνεται για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Η συμφωνία, που σκιαγραφήθηκε ουσιαστικά νωρίτερα φέτος, αναμένεται ότι θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν να αποδέχονται τις πολύ αναγκαίες εγχώριες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι καλό. Δεν είναι, ωστόσο, αρκετό, για να θέσει το χρέος και τα δημοσιονομικά σχέδια της χώρας σε βιώσιμη πορεία. Αυτός είναι ο λόγος που το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα, η στήριξη του οποίου θα είναι αναγκαία για την επίτευξη του ευρύτερου αυτού στόχου, δεν έχει ακόμη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Μετά από χρόνια «πασαλειμμάτων» το θέμα δεν έχει ακόμη λυθεί.
Αναφορικά με τις τελευταίες συζητήσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, αναγνώρισε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Αυτή είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό που έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της". Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανταποκριθεί η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την υποχρέωσή της να βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους του χρέους της χώρας, τόσο ως ανταμοιβή όσο και για να ενθαρρύνει την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Όλα αυτά είναι αληθή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν κάνει κάτι για να βοηθηθεί. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί μετά από τρία κύματα ανακεφαλαιοποίησης και οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν και με βραδύ ρυθμό. Η οικονομία αναπτύσσεται με συγκρατημένο ρυθμό. Η χώρα σημείωσε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο 10μηνο του έτους. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του κράτους προχωρούν αργά αλλά σταθερά.
Οι προσπάθειες αυτές δικαιολογούν την επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και την ανταλλαγή κάποιων ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, όπως ανακοινώθηκε. Η αναμενόμενη, όμως, μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 είναι πάρα πολύ διστακτική, ενώ η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία αποτελεί φαντασίωση. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που σχεδιάσθηκαν για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά - όπως μειώσεις των συντάξεων, διαθεσιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, άλλες μειώσεις των δημόσιων δαπανών και αυξήσεις των φόρων - έχουν προκαλέσει ήδη πραγματική κακουχία. Η ανεργία ανέρχεται πάνω από το 23%. Νέες απεργίες και άλλες διαμαρτυρίες προγραμματίζονται. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της σύγκρουσης στην Ελλάδα να προστεθεί στην αναταραχή στην Ιταλία.
Για το δικό τους συμφέρον, οι κυβερνήσεις των πιστωτών πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές. Όσο το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται, η χώρα θα μένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καταστρέφοντας τις προοπτικές της και αυξάνοντας το βάρος της στις κυβερνήσεις της ΕΕ. Αν αφεθεί η Ελλάδα να παραμένει ικέτιδα και μία πηγή πολιτικής αμηχανίας για άλλες χώρες, αυτό θα δημιουργεί μία πιθανή πηγή νέας αστάθειας.
Είναι ευρύτερα αποδεκτό, ότι τα χρέη της χώρας, ακόμη και μετά τα μέτρα αυτής της εβδομάδας, δεν θα αποπληρωθούν πλήρως. Αντιμετωπίζοντας το θέμα αυτό τώρα, με επαρκή ελάφρυνση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, θα βοηθούσε την υπόλοιπη ΕΕ όσο θα βοηθούσε και την Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Wall Street Journal επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα και όχι η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης», σύμφωνα με άρθρο του Σάιμον Νίξον. Το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Η Ιταλία θα γίνει πρόβλημα της Ευρωζώνης, μόνο εάν αναγκασθεί να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται απίθανο, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει τα ομόλογά της. Ο κίνδυνος, όμως, μίας νέας ελληνικής κρίσης είναι πραγματικός, εάν η Ευρωζώνη δεν βρει έναν τρόπο για να σπάσει το από μακρού χρόνου αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν θα εκταμιεύσει νέα χρήματα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα πριν η Ευρωζώνη συμφωνήσει να θέσει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος, αλλά η Ευρωζώνη δεν θα γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, έως ότου η Αθήνα και οι πιστωτές της συμφωνήσουν για τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας και τις πολιτικές για την επίτευξή τους. Εάν δεν υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία, πριν η Ευρωζώνη εισέλθει σε έναν εκτεταμένο κύκλο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων, η επόμενη ευκαιρία μπορεί να μην υπάρχει πριν από το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει και πάλι πιέσεις ρευστότητας, που θα υπονομεύσουν το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας».
«Κανείς δεν θέλει ένα ακόμη αποτυχημένο ελληνικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο όταν αυξάνεται η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να δουν πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση», σημειώνει το άρθρο. «Και αν η Ευρωζώνη δυσκολεύεται να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, τι σημαίνει αυτό για την ικανότητά της, εάν υπάρξει ανάγκη να βοηθήσει την Ιταλία;», καταλήγει.
«ΧΤΥΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Τageszeitung: Η κόντρα Ευρωπαίων - ΔΝΤ θα παιχθεί στις πλάτες των Ελλήνων

Τageszeitung: Η κόντρα Ευρωπαίων - ΔΝΤ θα παιχθεί στις πλάτες των Ελλήνων

Με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup, η εφημερίδα του Βερολίνου Τageszeitung (TAZ) έγραψε σε άρθρο της με τίτλο «Χτύπημα για τον Σόιμπλε»:
«Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι διαφορές με το ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθούν. Για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί χτύπημα για τον Β. Σόιμπλε, μιας και είχε υποσχεθεί στο γερμανικό Kοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετείχε. Τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του. Η διαφωνία με το Ταμείο, με ανοιχτό αποτέλεσμα, θα μεταφερθεί στο 2017, χρονιά εκλογών στη Γερμανία. Στη χειρότερη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί εντελώς, γεγονός που θα συνεπάγονταν το τέλος του προγράμματος, μιας και αυτό συνδέεται με την συμμετοχή του Ταμείου. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι η κόντρα Ευρωπαίων και Ταμείου θα παιχθεί στις πλάτες των Ελλήνων. Αντί να περιορίσουν αισθητά το ελληνικό δημόσιο χρέος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν ενδεχόμενη παράταση της πολιτικής λιτότητας».
Πηγή: Deutsche Welle

Tageszeitung: Χτύπημα για τον Σόιμπλε η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2016 - 13:58
Τελευταία δημοσίευση: 13:58Οικονομία
Tageszeitung: Χτύπημα για τον Σόιμπλε η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup, η εφημερίδα του Βερολίνου Τageszeitung, έγραψε σε άρθρο της με τίτλο «Χτύπημα για τον Σόιμπλε».
«Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι διαφορές με το ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθούν. Για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί χτύπημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και είχε υποσχεθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετείχε. Τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του. Η διαφωνία με το Ταμείο, με ανοιχτό αποτέλεσμα, θα μεταφερθεί στο 2017, χρονιά εκλογών στη Γερμανία. Στη χειρότερη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί εντελώς, γεγονός που θα συνεπάγονταν το τέλος του προγράμματος, μιας και αυτό συνδέεται με την συμμετοχή του Ταμείου. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι η κόντρα Ευρωπαίων και Ταμείου θα παιχθεί στις πλάτες των Ελλήνων. Αντί να περιορίσουν αισθητά το ελληνικό δημόσιο χρέος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν την ενδεχόμενη παράταση της πολιτικής λιτότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση από Τούρκο βουλευτή: Θα υψώσω την τουρκική σημαία στα νησιά του Αιγαίου

Bloomberg: Πιθανή κοινωνική έκρηξη και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα



ΑΝΑΛΥΣΗ

Citi: «Μιλάτε σοβαρά; Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αυξήσουν το χρέος»

Citi: «Μιλάτε σοβαρά; Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αυξήσουν το χρέος»

Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας είναι τα ίδια που συμφωνήθηκαν επί της αρχής τον περασμένο Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνει η Citi. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος πάει ακόμη πιο πέρα στην ανάλυσή του και τονίζει: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όχι μόνο είναι ελάχιστα, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν το ελληνικό χρέος στα επόμενα 10 χρόνια, επισημαίνει σε νέο έκτακτο report της η Citi με τίτλο "Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Μιλάτε σοβαρά;".
Παράλληλα τονίζει ότι η διατήρηση του 3,5% για τα πρωτογενή πλεoνάσματα το 2018 και μετά σημαίνει περαιτέρω λιτότητα για πολλά χρόνια. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ζητημάτων θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την στήριξη προς στην κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό θα προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των πολιτικών κινδύνων της Ε.Ε το 2017.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, δεν θα έχουν αντίκτυπο στην βραχυπρόθεσμη πορεία του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος του λόγου του χρέους.
Οι αναλυτές της Citi, τονίζουν ότι παραμένει η αβεβαιότητα κατά πόσον αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και η αντίθεση της κυβέρνησης σε μέτρα επιπρόσθετης λιτότητας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τη διατήρηση του σε αυτό το επίπεδο, θα επιτρέψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.
Αβέβαιη παραμένει επίσης και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Les Echos: Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά την μικρή χειρονομία για το χρέος

Πρώτη καταχώρηση: 07/12/2016 - 13:43
Τελευταία δημοσίευση: 07/12/2016 14:28Διεθνή
Les Echos: Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά την μικρή χειρονομία για το χρέος
«Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά μια μικρή χειρονομία για το χρέος”. Πίσω από μία ελάφρυνση συμβολικού χαρακτήρα, παραμένει ο σκληρός χαρακτήρας του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Les echos» με αφορμή τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Οι δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν τη Δευτέρα το βράδυ αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η αρχή της συγκεκριμένης χειρονομίας αποφασίστηκε τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τον Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εφαρμογή των μέτρων θα επιτρέψει τη μείωση του βάρους του χρέους κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες με χρονικό ορίζοντα το 2060. Ένας αριθμός που μένει να προσδιοριστεί και για τον οποίο και ο ίδιος ο κ. Regling μας προτρέπει να ερμηνεύσουμε με προσοχή.
Πέρα από την επίδραση της ανακοίνωσης, η ίδια η ελάφρυνση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επί της ουσίας, οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν έχουν εξομαλυνθεί. Πίσω από τα σχόλια ικανοποίησης κρύβεται η νίκη της σκληρής γραμμής που χάραξε και υποστήριξε η Γερμανία. Εξάλλου, μόλις το σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων δεν κατέστη εφικτό, εξαιτίας των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με το εύρος των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά.
Έχοντας συνδέσει την πολιτική του μοίρα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκφράσει την ευχαρίστησή του για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ το Eurogroup διατήρησε τις απαιτήσεις του για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Στο τραπέζι βρίσκεται ήδη ένα νέο κείμενο που καθορίζει νέα φορολογικά έσοδα. Το ΔΝΤ θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης τη μείωση του χρέους. Και είναι η Ελλάδα που πληρώνει ακόμη μία φορά αυτές τις ασάφειες, μέσω της συστολής της οικονομίας της που συνεχίζει να υφίσταται την πίεση των capital controls.

Διαβάστε επίσης:

Εν μέσω διαφωνιών ΕΕ – ΔΝΤ αρχίζει η νέα διαπραγμάτευση στην Αθήνα

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε: Μέτρα ή Grexit, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος

ESM: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ελάφρυνση του χρέους



ΕΚΤ: Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2016 - 15:08
Τελευταία δημοσίευση: 15:23Οικονομία
ΕΚΤ: Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017
Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να «πιάσει» τον στόχο

Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να «πιάσει» τον στόχο

Την απόφαση να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνεδρίασε σήμερα στην Φρανκφούρτη, παρουσία του εκπροσώπου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε πως «αν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης γίνουν λιγότερο αισιόδοξες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε χρόνο και ύψος». Παράλληλα, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να πιάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο», ανακοίνωσε ο «σούπερ Μάριο» και προσέθεσε πως «η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων». Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αναμένει αξιοσημείωτη άνοδο του πληθωρισμού με την αλλαγή του έτους.

#Μάριο Ντράγκι #ΕΚΤ #Ευρωζώνη #τράπεζες #ποσοτική χαλάρωση

ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2016 - 17:59
Τελευταία δημοσίευση: 18:21Οικονομία
ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα - ΒΙΝΤΕΟ
«Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε».
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις, προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Νωρίτερα, ο Ράις επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
«Τον στόχο αυτό στηρίζει και το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων.
Δείτε το βίντεο:

Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ. Ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται "με μία φωνή", επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο το 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια: