Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi μετά το “όχι” της ΕΚΤ

Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi μετά το “όχι” της ΕΚΤ

Πρώτη καταχώρηση: 09/12/2016 - 18:56
Τελευταία δημοσίευση: 09/12/2016 19:48Οικονομία
Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi μετά το “όχι” της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε αίτημα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. ευρώ που πρέπει να κάνει, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της Ρώμης να διασώσει με κρατικά χρήματα την τράπεζα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ιταλία δεν έχει ουσιαστικά άλλα περιθώρια παρά να διαθέσει κρατικά κεφάλαια στην τράπεζα και να επιβάλει ζημιές σε πιστωτές της.
Η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, που είναι και η παλαιότερη στον κόσμο, είχε ζητήσει μία παράταση τριών εβδομάδων, έως τις 20 Ιανουαρίου, για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο ιδιωτικής διάσωσής της, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα, θεωρώντας ότι μία καθυστέρηση (στην ανακεφαλαιοποίηση της MPS) θα είχε μικρή χρησιμότητα και ότι είναι η ώρα να παρέμβει η Ρώμη, δήλωσε η πηγή που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η ΕΚΤ φοβήθηκε ότι η κατάσταση της MPS, αν δεν αντιμετωπισθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστημική κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της ιταλικής τράπεζας ανεστάλη το απόγευμα, μετά την είδηση που οδήγησε σε βουτιά της κατά 11%. Η διάσωση της MPS με την επιβολή ζημιών σε πιστωτές της (bail-in) αναμένεται να έχει συνέπειες και για το υπόλοιπο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Η τιμή της μετοχής της UniCredit, που είναι η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα από πλευράς ενεργητικού, σημείωνε απώλειες σχεδόν 6% μετά τα δημοσιεύματα. Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι η UniCredit θα πρέπει να μειώσει την τιμή με την οποία θα προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ που σχεδιάζει για το 2017.
Πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη είχαν δηλώσει ότι έχει γίνει η βασική δουλειά για την ονομαζόμενη προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της MPS, η οποία θα συνεπάγεται να επωμισθούν οι κάτοχοι ομολόγων της τράπεζας κάποιες από τις ζημιές της, ώστε να μειωθεί το ποσό που πρέπει να δοθεί από χρήματα των φορολογουμένων για τη διάσωσή της. Η αξία των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης της MPS κατέρρευσε σήμερα, λόγω των φόβων ότι θα ήταν εκτεθειμένα σε ζημιές στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσης, όπως αναφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει τις προσεχείς ημέρες για να ανακεφαλαιοποιήσει την MPS και να αποτραπεί ο κίνδυνος εκκαθάρισής της, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ρέντσι προσανατολίζεται στη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα. Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, με απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: