Ο τελικός απολογισμός: μείον δύο συντάξεις, χάνεται ένας μισθός
«Αποχαιρέτα τις 12 συντάξεις που ήξερες. Σταμάτα να ονειρεύεσαι την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Από Γενάρη του 2019, οι συντάξεις που θα σου απομείνουν είναι κάτι λιγότερο από… 10». Μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες να μην λένε ανοικτά αυτή τη φράση, μπορεί να στέκονται στα θετικά μέτρα (τα οποία βεβαίως θα ενεργοποιηθούν υπό προϋποθέσεις) όμως η πραγματικότητα των αριθμών είναι πολύ σκληρή. Οι συνταξιούχοι θα είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πακέτου μέτρων ενώ οι απώλειες εισοδήματος θα είναι σε πολλές περιπτώσεις τόσο μεγάλες που ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρξει παρά μερική αναπλήρωση. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι χαμηλόμισθοι καθώς και αυτοί θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Ένα ζευγάρι δύο εργαζομένων που εισπράττουν 650 ευρώ ο καθένας –υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια ζευγάρια στην Ελλάδα του 2017- θα βρεθεί από το 2020 (στην καλύτερη περίπτωση καθώς υπό προϋποθέσεις η μείωση μπορεί να έρθει και από το 2019) με δύο μισθούς λιγότερους. Πάει, επί της ουσίας, το δώρο Χριστουγέννων και για τον σύζυγο και για τη σύζυγο.
Οι απώλειες λόγω της μείωσης του αφορολογήτου είναι κοινές για όλους είτε υψηλόμισθοι είναι είτε χαμηλόμισθοι, η ζημιά κολλάει στα 650 ευρώ. Αν όμως ενεργοποιηθεί το πακέτο των θετικών μέτρων του 2020, τότε αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Ο λόγος; Η μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 22% στο 20% η οποία επί της ουσίας δεν αφορά τον πολύ κόσμο αλλά και ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Για ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 20-30.000 ευρώ, η ενεργοποίηση των θετικών μέτρων μπορεί όχι μόνο να υπερκαλύψει τις απώλειες από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά να οδηγήσει και σε φορολογικό όφελος της τάξεως των αρκετών εκατοντάδων ευρώ.
Στους συνταξιούχους από την άλλη, η ζημιά είναι μεγάλη και δεδομένη. Ένα παράδειγμα μόνο είναι αρκετό για να αποτυπωθούν οι συνέπειες για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μεγάλες περικοπές στις κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές. Συνταξιούχος του δημοσίου με 35 χρόνια ασφάλισης, παίρνει σήμερα σύνταξη 1182 ευρώ. Από αυτά, τα 349,68 ευρώ είναι η προσωπική διαφορά καθώς με βάση το καινούργιο σύστημα Κατρούγκαλου, η σύνταξή του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 832,68 ευρώ. Λόγω του πλαφόν του 18% που θεσπίστηκε όμως, η σύνταξή του δεν θα μειωθεί στα 832,68 ευρώ αλλά στα 969,56 ευρώ. Και πάλι όμως, ο συνταξιούχος θα χάσει 212 ευρώ τον μήνα ή 2544 ευρώ τον χρόνο. Άρα, από τις 12 συντάξεις των 1182 ευρώ που εισπράττει σήμερα, ο συνταξιούχος, θα του απομείνουν κάτι λιγότερο από 10. Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί η επίπτωση από τη μείωση του αφορολογήτου.
Με εισόδημα 1182 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος αντιστοιχεί στα 124 ευρώ τον μήνα. Μετά τη μείωση της σύνταξης στα 832,6 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος θα περιοριστεί στα 47 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, από τα 212 ευρώ που θα χάσει ο συνταξιούχος λόγω της μείωσης της ονομαστικής σύνταξης, η πραγματική απώλεια θα είναι 165 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα τα «κερδίσει» από τη μείωση της φορολογίας. Αυτό όμως θα ισχύσει μόνο για το 2019. Για το 2020 που θα μειωθεί το αφορολόγητο, τότε ο μηνιαίος φόρος θα αυξηθεί και πάλι από τα 47 ευρώ, περίπου στα 100 ευρώ λόγω της μείωσης της έκπτωσης φόρου. Άρα, και το εισόδημα θα έχει μειωθεί, και ο φόρος θα παραμένει αμετάβλητος στα ίδια επίπεδα: Συμπέρασμα; Ο συνταξιούχος του παραδείγματος, θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση με δύο καθαρές συντάξεις λιγότερες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου