Τα βρήκαν (;) ΔΝΤ και Ευρώπη για τις τράπεζες
Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια
Μετά την τρικυμία έρχεται η νηνεμία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι μετά τα «μαχαίρια» που είχαν βγει για τις ελληνικές τράπεζες το προηγούμενο διάστημα έτσι ξαφνικά τα… βρήκαν. Όλα καλά!
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» και χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πρόταση του ΔΝΤ, που προκαλούσε τρόμο στους επενδυτές, ήταν να διενεργηθεί πριν από τα stress test, ένας έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR). Αυτός ο έλεγχος παραπέμπει σε σοβαρές αρνητικές εξελίξεις, αφού οι επενδυτές γνωρίζουν ότι στην αμέσως προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση (2015) ο κύριος όγκος των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών (περίπου 9 δισ. ευρώ) προέκυψε ως αποτέλεσμα του ελέγχου στο ενεργητικό.
Η πρόταση αυτή φαίνεται, ότι εγκαταλείπεται και από το ίδιο το Ταμείο, το οποίο δέχεται τη συμβιβαστική πρόταση της ΕΚΤ: να μη γίνει έκτακτο AQR, αλλά να έλθουν λίγο νωρίτερα τα προγραμματισμένα τεστ αντοχής του 2018, ώστε να υπάρχει χρόνος, αν αποδειχθεί ότι κάποιες τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, για να γίνει η ανακεφαλαιαποίηση πριν λήξει το μνημόνιο, ώστε να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ και να μην υπάρξει κίνδυνος να ανακεφαλαιοποιηθούν αργότερα οι τράπεζες, με βάση τους κανόνες για το bail-in («κούρεμα» πιστωτών και, αν χρειασθεί, καταθετών).
Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ επέμενε δια στόματος του εκπρόσωπου του Τζέρι Ράις στη διεξαγωγή ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) και διεξαγωγή stress test. Το αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών ήταν να κατακρημνιστούν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτίναξαν την επενδυτική αβεβαιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου