Τι αλλάζει και από πότε για εργαζόμενους και εργοδότες
δημοσιεύθηκε: 11:20
Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον το νέο προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που πλήττονται από συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα απλήρωτης και υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, καθώς προχθες, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από τη ΝΔ και την Χρυσή Αυγή ενώ παρών δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα. Βέβαια, επί των άρθρων, η αντιπολίτευση ψήφισε σειρά διατάξεων που αφορούν θέματα προστατευτικά προς τους εργαζόμενους αλλά και τα άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ).
«Ορισμένοι έχουν δυσκολία να ψηφίσουν μέτρα που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για να προσθέσει ότι «Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας».
Απαντώντας δε στα όσα υπονόησαν κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον ρόλο των δανειστών στην απόσυρση ρυθμίσεων «λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο» η υπουργός αντέτεινε ότι όλες οι εμβληματικές διατάξεις του νομοθετήματος «είναι εδώ». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρύθμιση για την «προδήλωση» των υπερωριών των εργαζόμενων από τους εργοδότες, στην διάταξη που δίνει την δυνατότητα να εκδίδεται διαταγή πληρωμής σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, στην επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων των εργαζόμενων καθώς και την άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους.
Και πράγματι, ο νόμος προβλέπει ακόμη και λουκέτο σε επιχειρήσεις εφόσον διαπιστωθεί ότι παραβαίνουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Επίσης, επιταχύνεται η διαδικασία εκδίκασης των αγωγών και των ένδικων μέσων για απολύσεις και μη καταβολή μισθών. Συγκεκριμένα, ορίζεται το όριο των 60 ημερών για τη συζήτηση των αγωγών και των τακτικών ένδικων μέσων επί των διαφορών για άκυρη απόλυση, μισθούς υπερημερίας και καθυστερούμενους μισθούς. Σε περίπτωση αναβολής, η δίκη πρέπει να οριστεί εντός 30 ημερών και η απόφαση θα πρέπει να δημοσιεύεται υποχρεωτικά μέσα σε 30 ημέρες από τη συζήτηση.
Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα επιδότησης ανεργίας εργαζόμενου, ο οποίος μετά τη μη καταβολή δεδουλευμένων θεωρήθηκε ότι απολύθηκε λόγω βλαπτικής μεταβολής της σύμβασης, μονομερώς από τον εργοδότη.
Ο νόμος προβλέπει επίσης, νέες υποχρεώσεις και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των εργοδοτών. Μάλιστα, η πλειοψηφία των εργοδοτικών οργανώσεων επεσήμανε στη Βουλή ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αυξάνουν αντί να μειώνουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, οι εργοδότες θα πρέπει να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της.
Μάλιστα, αν διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ότι οι υπερωρίες ή κάθε άλλη αλλαγή στο ωράριο εργασίας δεν έχει δηλωθεί, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η ισχύς της υποχρέωσης θα ξεκινήσει μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που απαιτείται για τον καθορισμό των λεπτομερειών, όπως η διαδικασία καταχώρισης και τα στοιχεία που πρέπει να γνωστοποιούνται.
Εργοδότες που εκτελούν οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, υποχρεούνται να αναγγέλλουν ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Αντίγραφο του εντύπου της αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης θα πρέπει μάλιστα, να τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ως εργοδότης θεωρείται ο εργολάβος και ο υπεργολάβος που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας ή του τεχνικού έργου. Και σε αυτήν την περίπτωση η ισχύς της διάταξης θα ξεκινήσει με την υπογραφή υπουργικής απόφασης.
Τρίτη διάταξη προβλέπει ότι ο εργοδότης πρέπει να αναγγέλλει στο σύστημα Εργάνη, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων, κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο μέσα σε 4 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του εργαζόμενου.
Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο σύστημα. Μάλιστα, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη θα πρέπει να επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο 4 εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων, η σύμβαση εργασίας θα θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη.
Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να εφοδιάζει τους εργαζόμενους με αντίγραφο ή απόσπασμα του πίνακα προσωπικού όταν εργάζονται εκτός της έδρας της επιχείρησης ή του παραρτήματος της και δεν έχουν πρόσβαση στα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία.
Πηγή: Euro2day.gr
Πηγή: Euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου