Τα «κλειδιά» που ανοίγουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία σε 120 δόσεις έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες κ.λπ.) για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.
Ωστόσο, για να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με το ύψος εισοδήματος, τα περιουσιακά στοιχεία και με το εάν είναι βιώσιμη επιχείρηση.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει οφειλές 10.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία ύψους 251.000 ευρώ δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Oσοι λοιπόν καταφέρουν και ενταχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Εργασίας πρέπει για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις και να μην αφήνουν απλήρωτους φόρους και εισφορές.
Επί της ουσίας, όλοι οι οφειλέτες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλές και σκληρές υποχρεώσεις του 2018 να ενταχθούν στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 δόσεων που έχουν τα δύο υπουργεία.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην εφορία μέχρι και τις 31.12.2016, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβληθεί αίτηση μέχρι το τέλος του 2018.
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Σύμφωνα με την απόφαση οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν μία σειρά από δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα πιστοποιητικά από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (περί μη πτώχευσης του οφειλέτη, μη υπαγωγής αυτού σε διαδικασία εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης ή συμφωνίας ρύθμισης ή ειδικής διαχείρισης, ή βεβαίωση ότι δεν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή του οφειλέτη σε μία από τις παραπάνω διαδικασίες κ.λπ.) ή από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού) ή επικυρωμένο αντίγραφο αν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση εντάσσονται:
• Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.
• Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι οφειλές προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
• Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Ρύθμιση ανά ύψος οφειλής
Ακολουθούν οι ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι) ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές έως 50.000 ευρώ.
• Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ:
α) Τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
β) Καθορισμός του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων ως εξής, ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 36.
• Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ:
α) Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
β) Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.
• Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ:
α) Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
β) Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.
KATHIMERINI.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου