Ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει, κατά μέσον όρο, περίπου 4 ευρώ. Πώς κατανέμεται όμως, αυτό το ποσό; Πόσα χρήματα καταλήγουν στο δημόσιο και πόσα στην τσέπη των περιπτεράδων και των παραγωγών;
Έχετε αναρωτηθεί γιατί η τιμή των τσιγάρων υπερβαίνει τα 4 ευρώ και η τιμή του καπνού τα 7 ευρώ; Επίσης, έχετε αναλογιστεί αυτό το υπέρογκο ποσό πώς κατανέμεται; Δηλαδή, πόσα χρήματα από τα 4 ή τα 7 ευρώ πηγαίνουν στον περιπτερά ή τον ψιλικατζή; Μα πρωτίστως, πόσα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατικά ταμεία;
Εφόσον, δείτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα καταλάβετε και τα βασικά αίτια της εκτίναξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνικών, εξαιτίας του οποίου το ελληνικό δημόσιο απώλεσε έσοδα, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά.
Πώς διαρθρώνεται η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων
Σε αντίθεση μ' όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, η φορολόγηση των τσιγάρων επιβάλλεται στη λιανική και όχι στη χονδρική τιμή. Πρόκειται, όπως εξηγούν στελέχη ελληνικής καπνοβιομηχανίας, μιλώντας στο Sputnik, για μία διαδικασία «αντίστροφης φορολόγησης», η οποία ξεκινάει από τη λιανική τιμή και καταλήγει στη χονδρική.
Η συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. λιανική), ωστόσο, δεν καθορίζεται από την ελεύθερη αγορά, αλλά από το κράτος —και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη Σταθμισμένη Μέση Τιμή (ΣΜΤ) λιανικής πώλησης, η οποία και αλλάζει κάθε χρόνο.
Για το 2018, η Σταθμισμένη Μέση Τιμή έχει οριστεί στα 204,78 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια τσιγάρων, τα οποία απαρτίζουν μία φορολογική μονάδα. Η συγκεκριμένη τιμή έχει ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 έως τις 30 Ιανουαρίου του 2019.
Με βάση αυτή, επομένως, καθορίζονται και όλοι οι φόροι γύρω από τα τσιγάρα. Και ποιοι είναι αυτοί;
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
Ο ΕΦΚ χωρίζεται σε δύο επιμέρους φόρους, τον αναλογικό και τον πάγιο.
Όσον αφορά τον πρώτο, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ανέρχεται στο 26% επί της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής. Επομένως, σε ένα πακέτο τσιγάρων, αξίας 4,00 ευρώ, ο αναλογικός φόρος κυμαίνεται περίπου στο 1,06 ευρώ.
Όσον αφορά τον πάγιο φόρο, αυτός ανέρχεται στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τσιγάρα) και κατ' επέκταση στα 1,65 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων. Σύνολο 2,71 ευρώ!
ΦΠΑ
Όμως, η φορολόγηση δεν τελειώνει εδώ, καθώς υπάρχει και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 0,75 ευρώ ανά πακέτο. Άθροισμα: 3,46 ευρώ!
Εξ αυτών απομένουν 0,54 ευρώ, προκειμένου να κατανεμηθούν ανάμεσα στα σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα), τους μεταφορείς, τις καπνοβιομηχανίες και φυσικά, τους παραγωγούς.
Τι γίνεται με τον λεπτοκομμένο καπνό;
Ο ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό, από τον οποίο παρασκευάζονται τα λεγόμενα «στριφτά» τσιγάρα, ορίζεται επίσης από τον ΑΑΔΕ, σε ετήσια βάση, και για φέτος ανέρχεται σε 170 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.
Επομένως, ένα πακέτο καπνού, καθαρού βάρους 30 γραμμαρίων, επιβαρύνεται με ΕΦΚ, ύψους 5,10 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ, το φορολογικό αποτύπωμα στον καπνό αγγίζει τα 6,4 ευρώ, σε ένα πακέτο, αξίας 7,00 ευρώ! Όφελος δηλαδή, μόλις 0,60 ευρώ!
ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
(20 ΤΕΜΑΧΙΑ)
|
ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΠΝΟΥ
(30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ)
| |
ΕΦΚ
(ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ-ΠΑΓΙΟΣ ΦΟΡΟΣ)
|
2,71 ΕΥΡΩ
(1,06+1,65)
| 5,10 ΕΥΡΩ |
ΦΠΑ | 0,75 ΕΥΡΩ | 1,30 ΕΥΡΏ |
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ | 0,54 ΕΥΡΩ | 0,60 ΕΥΡΩ |
ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ | 4,00 ΕΥΡΩ | 7,00 ΕΥΡΩ |
Το περιθώριο κέρδους για τα σημεία πώλησης
Οι ψιλικατζήδες και οι περιπτεράδες τι όφελος έχουν από την πώληση τσιγάρων και καπνού; Όπως καθίσταται σαφές από τα παραπάνω, το περιθώριο κέρδους για τα σημεία πώλησης είναι σημαντικά περιορισμένο και ανέρχεται σε λίγα λεπτά του ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, οι καπνοβιομηχανίες δίνουν στα σημεία πώλησης ποσοστό κέρδους:
— Από 3% έως 6% για την πώληση των πακέτων τσιγάρων
— 3% για την πώληση των πακέτων καπνού.
Φυσικά, κάθε εταιρεία προσφέρει διαφορετικό ποσοστό κέρδους, το οποίο όμως, δεν παρεκκλίνει από το προαναφερόμενο εύρος.
Άλλωστε, όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο Sputnik, το κέρδος για τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα φιλτράκια και τα χαρτάκια, στα οποία το ποσοστό των εταιρειών είναι σαφώς καλύτερο.
Λαθρεμπόριο, η μεγάλη πληγή
Οι καπνοβιομηχανίες εκτιμούν ότι το μεγάλο ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης συνιστά καίριο παράγοντα στην αύξηση του λαθρεμπορίου, στερώντας από το δημόσιο πολύτιμα έσοδα, τα οποία μόνο για το 2017 εκτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη μεγάλης ελληνικής καπνοβιομηχανίας, το παράνομο εμπόριο υπερβαίνει το 20% της συνολικής αγοράς, διαθέτοντας μάλιστα, αυξητικές τάσεις. «Η φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται στο 90% γεγονός το οποίο οδηγεί σε εκτόξευση το παράνομο εμπόριο» εξηγούν, χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το 22% των κατασχεθέντων προϊόντων ήταν καπνικά, καθώς εντοπίστηκαν 142 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.
Διαφυγή στις… εξαγωγές
Οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο βαρύ φορολογικό τίμημα, προσφεύγουν στις εξαγωγές, προσδοκώντας αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Είναι ενδεικτικό, ότι οι πωλήσεις σε χώρες εκτός της Ελλάδος διαγράφουν θετική πορεία σχεδόν στο σύνολο του κλάδου.
«Αποτελεί μία εναλλακτική λύση, καθώς μέσω της διεύρυνσης των αγορών που απευθυνόμαστε, καταφέρνουμε να αυξήσουμε τα έσοδα και κατ' επέκταση να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική αγορά» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Πόσα εκατ. ευρώ ξοδεύουν οι Έλληνες κάθε χρόνο για τσιγάρα
Bασικό ρόλο για την διακοπή του καπνίσματος παίζει η συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού που ελάχιστοι μπορούν να αντιμετωπίσουν χωρίς βοήθεια.
Σε περισσότερους από 15.000 ετησίως ανέρχονται οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Όπως επισημαίνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, κάθε χρόνο οι Έλληνες ξοδεύουν 25 — 30 εκατ. ευρώ για τσιγάρα.
Σύμφωνα με την ΕΠΕ η νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό έχει ισχυρές εθιστικές ιδιότητες «με θύματα την πλειονότητα των καπνιστών».
Για την αντιμετώπιση της νόσου βασικό ρόλο σύμφωνα με την Εταιρεία παίζει η συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3 — 5% των καπνιστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου